Bijela kuća: Putin i Kim Džong Un se dopisivali dok Rusija traži municiju od Sjeverne Koreje

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD-a je rekao da Rusija traži dodatne artiljerijske granate i drugo što je neophodno za jačanje ruske vojne industrije

11546 pregleda 6 komentar(a)
Kirbi, Foto: REUTERS
Kirbi, Foto: REUTERS

Bijela kuća je danas saopštila da ima nove obavještajne podatke koji pokazuju da su ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un razmijenili pisma dok Rusija traži od Sjeverne Koreje municiju za svoj rat u Ukrajini.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi iznio je detalje o najnovijem otkriću samo nekoliko nedelja pošto je Bijela kuća saopštila da je utvrdila da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tokom nedavne posjete Pjongjangu, tražio od sjevernokorejskih zvaničnika da povećaju prodaju municije Moskvi za rat u Ukrajini.

Kirbi je rekao da Rusija traži dodatne artiljerijske granate i drugo što je neophodno za jačanje ruske vojne industrije.

On je dodao da su pisma "više na površinskom nivou", ali da pregovori Rusije i Sjeverne Koreje o toj kupoprodaji napreduju. Lideri su razmijenili pisma posle Šojguove posjete, rekao je on.

Bajdenova administracija je više puta tvrdila da se Kremlj oslanja na Sjevernu Koreju, kao i na Iran, za oružje koje joj je potrebno za rat protiv Ukrajine. Sjeverna Koreja i Iran su uglavnom izolovani na međunarodnoj sceni zbog svojih nuklearnih programa i stanja ljudskih prava.

U martu je Bijela kuća saopštila da je prikupila obavještajne podatke koji su pokazali da Rusija želi dogovor sa Sjevernom Korejom o razmjeni hrane za oružje, po kojem će Moskva obezbijediti Sjeveru potrebnu hranu i drugu robu u zamjenu za municiju iz Pjongjanga.

Krajem prošle godine Bijela kuća je saopštila da je utvrdila da je privatna ruska vojna kompanija "Vagner" primila pošiljku oružja iz Sjeverne Koreje da bi ojačala borbu u Ukrajini koju je vodila u ime Rusije.

I Sjeverna Koreja i Rusija su ranije negirale tvrdnje SAD o oružju. Sjeverna Koreja je, međutim, stala na stranu Rusije zbog rata u Ukrajini, insistirajući da je "hegemonistička politika" Zapada kojeg predvode SAD, "primorala" Moskvu na vojnu akciju da bi zaštitila svoju bezbjednost.

Bonus video: