Rusija vetom spriječila produženje sankcija UN protiv Malija

Najnoviji izvještaj ukazao je na nasilje nad ženama koje su na "sistematski i organizovan" način činile oružane snage Malija i njihovi "strani bezbjednosni partneri", za koje se pretpostavlja da su pripadnici ruske grupe "Vagner"

6321 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN, Foto: Reuters

Rusija, saveznica Malija, u srijedu je vetom spriječila odluku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o produženju sankcija toj afričkoj državi i time ugrozila mir u njoj.

Vojna hunta koja vlada Malijem je zahtijevala da se ukinu sankcije.

Rezolucija kojom bi se za godinu dana produžio režim sankcija uveden 2017. protiv pojedinaca koji ugrožavaju mirovni sporazum iz 2015. i mandat komiteta stručnjaka odgovornih za praćenje sankcija, dobila je 13 glasova za, jedan uzdržan (Kina) i jedan glasa protiv (Rusija).

Rusija je najprije pristala da se produže sankcije, ali samo posljednji put, ali je to uslovljavala zahtjevom da se raspusti komitet eksperata čiju objektivnost osporavaju Moskva i Bamako.

Najnoviji izvještaj komiteta eksperata koji je objavljen prošle nedjelje ukazao je na nasilje nad ženama koje su na "sistematski i organizovan" način činile oružane snage Malija i njihovi "strani bezbjednosni partneri", za koje se pretpostavlja da su pripadnici ruske grupe "Vagner".

Režim sankcija (zamrzavanje imovine ili zabrana putovanja) uveden je 2017. i odnosio se na osam pojedinaca, posebno lidera pobunjeničkih grupa potpisnica mirovnog sporazuma iz 2015. potom optuženih da ga sami dovode u opasnost.

Sankcije je zahtijevala vlada Malija u to vrijeme, ali hunta na vlasti danas poziva na njihovo ukidanje, jer tvrdi da su se završile "borbe raznih pokreta potpisnika".

Ali, u svom najnovijem izvještaju, komitet eksperata je primijetio "paralizu" primjene mirovnog sporazuma iz 2015. godine.

Ukazujući na "jačanje napetosti" među grupama koje su potpisale sporazum, komitet kaže da je zabrinut zbog izvještaja da su se neke od tih grupa naoružavale strahujući od oružanih snaga Malija.

Zabrinutost je pojačana povlačenjem mirovne misije UN u Maliju (Minusma), koje je zahtijevao Bamako.

Bonus video: