Bajden odobrio slanje oružja Tajvanu

Tajvansko ministarstvo odbrane izrazilo je zahvalnost, ali je reklo da nema komentara o detaljima pomoći

3899 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena odobrila je vojni transfer na Tajvan u okviru Programa finansiranja stranih oružanih snaga (Foreign Military Financing - FMF), koji se koristi za suverene države, navodi se u saopštenju poslatom Kongresu.

Saopštenje, u koje je Rojters imao uvid, obavještava kongresne odbore o namjeri Stejt Departmenta da izdvoji do 80 miliona dolara sredstava FMF-a za podršku Tajvanu, piše Radio Slobodna Evropa.

Tajvansko ministarstvo odbrane izrazilo je zahvalnost, ali je reklo da nema komentara o detaljima pomoći, ističući da je SAD već pomogao u jačanju borbenih sposobnosti ostrvo prema postojećim politikama i zakonima.

Republikanski poslanik Michael McCaul, predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da mu je drago što administracija "konačno" pruža FMF Tajvanu.

"Ovo oružje ne samo da će pomoći Tajvanu i zaštititi druge demokratije u regionu, već će ojačati i američki položaj odvraćanja i osigurati našu nacionalnu bezbjednost od sve agresivnije Kineske komunističke partije", rekao je McCaul u izjavi.

Zvaničnik Stejt Departmenta potvrdio je saopštenje upućeno Kongresu i rekao da odluka da se Tajvanu pruži pomoć FMF-a ne odražava nikakvu promjenu u politici SAD-a.

Peking se više puta žalio Vašingtonu zbog vojne pomoći Tajvanu, a kinesko ministarstvo odbrane je reklo da američka vojska mora da zaustavi sve oblike "vojnog dosluha" s Tajvanom.

Sjedinjene Države, najvažniji dobavljač oružja za Tajvan, prošli mjesec su najavile paket pomoći u oružju vrijedan do 345 miliona dolara.

Bonus video: