Nakon Mjeseca, Indija lansirala raketu i za proučavanje Sunca

"Uvjerili smo da ćemo imati jedinstven skup podataka koji trenutno nije dostupan ni u jednoj drugoj misiji. Ovo će nam omogućiti da razumijemo sunce, njegovu dinamiku..."

6717 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon uspješnog slijetanja na Mjesec, svemirska agencija Indije započela je jutros prvu solarnu misiju, poslavši raketu na Sunce.

Raketa je ostavila trag dima i vatre dok su naučnici aplaudirali, vidjelo se u direktnom prenosu na veb stranici Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), objavio je Rojters.

Prenos je pratilo skoro 860.000 gledalaca, dok su se hiljade okupile u galeriji za posmatranje u blizini mjesta lansiranja da vide polijetanje sonde, koja će imati za cilj proučavanje solarnih vjetrova, koji mogu da izazovu poremećaje na Zemlji.

Premijer Indije Narendra Modi zalaže se da indijske svemirske misije igraju veću ulogu na svjetskoj sceni kojom dominiraju Sjedinjene Američke Države i Kina.

"On želi da ponovo stvori indijski IT bum", rekao je vladin zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan, jer nije bio ovlašćen da govori u ime Modijeve kancelarije.

Sankar Subramanian, glavni naučnik misije, kaže da su se uvjerili da kako će imati jedinstven skup podataka koji trenutno nije dostupan ni u jednoj drugoj misiji.

"Ovo će nam omogućiti da razumijemo sunce, njegovu dinamiku, kao i unutrašnju heliosferu, koja je važan element za današnju tehnologiju, kao i aspekte svemira i vremena", dodao je on.

Nazvana po hindi riječi za Sunce, lansiranje "Aditia-L1" još jedna je u nizu indijskih pobjeda nad Rusijom u ovoj svemirskoj trci, koju je već nadmašila krajem prošlog mjeseca kada je postala prva zemlja koja je poslala letjelicu na južni pol Mjeseca.

Svemirska letjelica "Aditia-L1" dizajnirana je da putuje oko 1,5 miliona kilometara tokom četiri mjeseca do područja svemiru gdje objekti imaju tendenciju da ostanu u mjestu zbog balansiranja gravitacionih sila, smanjujući tako svoju potrošnju goriva.

Bonus video: