Indijski lunorover završio dio misije: Nije bilo riječi o ishodu potrage za znakovima zamrznute vode na Mjesecu

"Podaci su sada na Zemlji i analiziraće ih najprije indijski naučnici, a zatim i globalna zajednica"

6796 pregleda 7 komentar(a)
Pogled na Mjesec iz inijskog rovera "Čandrajan-3", Foto: Reuters
Pogled na Mjesec iz inijskog rovera "Čandrajan-3", Foto: Reuters

Podaci koji je indijski lunarni rover prikupio prenijeti su na Zemlju preko lendera, a on je završio svoju šetnju po površini Mjeseca i stavljen je u režim mirovanja, saopštila je indijska svemirska misija.

"Rover završava svoje zadatke. Sada je bezbjedno parkiran i stavljen u režim mirovanja", navodeno je u saopštenju Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO) kasno u subotu.

Kako prenosi N1, očekivalo se da će lender i rover Čandrajan-3 raditi samo jedan lunarni dan, što je jednako 14 dana na Zemlji.

"Trenutno je baterija potpuno napunjena. Solarni panel je orijentisan da primi svjetlost pri sljedećem izlasku sunca koji se očekuje 22. septembra. Prijemnik ostaje uključen. Nadamo se uspešnom buđenju za još jedan set zadataka" navodi se u saopštenju.

Nije bilo riječi o ishodu potrage rovera za znakovima zamrznute vode na površini Mjeseca koji bi mogli da pomognu budućim misijama astronauta, kao potencijalni izvor vode za piće ili za proizvodnju raketnog goriva.

Ranije ove nedjelje, svemirska agencija je saopštila da je lunomer potvrdio prisustvo sumpora i otkrio nekoliko drugih elemenata.

Roverov laserski indukovani spektroskopski instrument takođe je otkrio aluminijum, gvožđe, kalcijum, hrom, titan, mangan, kiseonik i silicijum na površini, navodi se u saopštenju.

Novine "Indijan Ekspres" navode da elektronika nije dizajnirana da izdrži veoma niske temperature, manje od minus 120 stepeni Celzijusa tokom noći na Mjesecu. Lunarna noć takođe traje čak 14 dana na Zemlji.

Palava Bagla, naučni pisac i koautor knjiga o indijskom istraživanju svemira, rekao je da rover ima ograničenu snagu baterije.

Podaci su sada na Zemlji i analiziraće ih najprije indijski naučnici, a zatim i globalna zajednica, rekao je on.

Do izlaska sunca na Mjesecu, rover se može i ne mora "probuditi", jer elektronika se troši na tako niskim temperaturama, rekao je Bagla.

"Elektronska kola i komponente koje mogu da prežive veoma hladnu temperaturu Mjeseca – ta tehnologija ne postoji u Indiji", rekao je on.

Posle neuspjelog pokušaja da sleti na Mjesec 2019. godine, Indija se prošle nedjelje pridružila Sjedinjenim Državama, Sovjetskom Savezu i Kini kao tek četvrta zemlja koja je postigla ovu prekretnicu.

Uspješna misija pokazuje rastući položaj Indije kao tehnološke i svemirske sile i u skladu je sa željom premijera Narendre Modija da projektuje imidž zemlje u usponu, koja potvrđuje svoje mjesto među globalnom elitom.

Misija je počela prije više od mjesec po procijenjenoj cijeni od 75 miliona dolara.

Bonus video: