Indija, zemlja domaćin G20, počela vojne vježbe blizu kineske granice

Krajem avgusta izbile su nove tenzije kada je Peking objavio mapu na kojoj pretenduje na teritorije koje Nju Delhi smatra da njemu pripadaju

2237 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Nju Delhija, Indija, uoči samita g20, 2. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj iz Nju Delhija, Indija, uoči samita g20, 2. septembra 2023. godine, Foto: Reuters

Indija je počela danas velike vojne vježbe duž sporne himalajske granice sa Kinom, a vježbe će trajati i tokom održavanja samita G20 u Nju Delhiju, na kome neće učestvovati kineski predsjednik Si Đinping.

Jedanaestodnevne vojne vježbe predstavljaju "godišnje vježbe obuke" u sjevernim zonama koje se graniče sa Pakistanom i Kinom, rekao je za Frans pres jedan vojni zvaničnik koji nije želio da mu se navede ime pošto nema ovlašćenja da govori za medije.

Odnosi između dvije azijske sile Indije i Kine nategnuti su od sukoba u toj himalajskoj oblasti u junu 2020. godine u kome je poginulo 20 indijskih i najmanje četiri kineska vojnika.

Krajem avgusta izbile su nove tenzije kada je Peking objavio mapu na kojoj pretenduje na teritorije koje Nju Delhi smatra da njemu pripadaju.

Od tada su desetine hiljada vojnika nagomilane sa jedne i druge strane Linije faktičke kontrole (LAC), de fakto granice između Indije i Kine, ali koja nije jasno markirana.

U avgustu su indijski premijer Narendra Modi i kineski predsjednik Si Đinping imali rijedak direktan susret tokom samita zemalja u brzom razvoju BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u Johanesburgu.

Ipak za samit G20 najvećih svjetskih ekonomija koji se održava 9. i 10 septembra u Nju Delhiju Kina šalje premiijera Li Ćijanga, a ne predsjednika zemlje.

Indija nastoji da razvije bliskije veze sa zapadnim zemljama, i posebno u okviru Kvada, saveza koji okuplja SAD, Japan, Australiju i Indiju, i čiji cilj je da se suprotstavi jačanju Kine u Azijsko pacifičkom regionu.

Bonus video: