Vojni vođa Gabona položio zakletvu kao šef države

Obraćajući se okupljenim uz aplauze i ovacije danas Oligi je rekao da je vojska preuzela vlast bez izlivanja krvi i obećao da će vratiti vlast narodu organizovanjem slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih izbora

2558 pregleda 0 komentar(a)
General Bris Kloter Oligi Ngema položio zakletvu u predsjedničkoj palati u Gabonu 4. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
General Bris Kloter Oligi Ngema položio zakletvu u predsjedničkoj palati u Gabonu 4. septembra 2023. godine, Foto: Reuters

Novi vojni vođa Gabona položio je danas zakletvu kao šef države manje od nedjelju dana poslije svrgavanja predsjednika čija porodica je vladala tom centralnoafričkom zemljom više od pet decenija.

General Bris Kloter Oligi Ngema položio je zakletvu u predsjedničkoj palati u prostoriji punoj državnih zvaničnika, vojnih i lokalnih vođa u glavnom gradu Gabona Librvilu.

Oligi Ngema je rođak svrgnutog predsjednika Alija Bonga Ondimbe i služio je kao tjelohranitelj Ondimbinom pokojnom ocu i bio vođa republikanske garde, elitne vojne jedinice.

Obraćajući se okupljenim uz aplauze i ovacije danas Oligi je rekao da je vojska preuzela vlast bez izlivanja krvi i obećao da će vratiti vlast narodu organizovanjem slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih izbora. Nije naveo planirani datum za te izbore.

"Sa novom vladom sastavljenom od iskusnih ljudi, daćemo svakom šansu da se nada", rekao je on.

Vojska Gabona koja je u toj afričkoj zemlji pučem došla na vlast, imenovala je komandanta elitne Republikanske garde Brisa Oligija Ngemu za "predsjednika tranzicije", saopšteno je ranije preko državne televizije.

Državni udar je izveden gotovo odmah po objavljivanju rezultata predsjedničkih izbora na kojima je treći mandat osvojio predsjednik Ali Bongo Ondimba čiji je otac Gabonom vladao 41 godinu.

Bonus video: