OSUDIO IZJAVU PREDSJEDNIKA

Bajden optužuje Trampa da ohrabruje bijele rasiste

Bivši potpredsjednik SAD smatra izjednačavanje neonacista i onih koji se protive njihovoj mržnji neprihvatljivim
1 komentar(a)
Džo Bajden, Foto: Reuters
Džo Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2017. 17:45h

Bivši potpredsjednik SAD Džo Bajden oštro je kritikovao predsjednika Donalda Trampa jer je okrivio "obje strane" za nasilje u Šarlotsvilu u saveznoj državi Virdžiniji optuživši ga da "ohrabruje bijele rasiste".

U komentaru objavljenom u časopisu Atlantik, Bajden je naveo da "danas imamo američkog predsjednika koji je javno proglasio moralnu jednakost" između neonacista i članova Kju Kluks klana, s jedne strane, i onih koji se protive njihovoj mržnji, s druge strane.

Bajden smatra da je Tramp "ohrabrio bijele rasiste porukama utjehe i podrške", prenio je AP.

"Ovo je trenutak za ovu naciju da proglasi ono što predsjednik ne može sa bilo kakvom jasnoćom, konzistentnošću ili ubjeđenjem. Nema mjesta za ovakve grupe mržnje u Americi", poručio je Bajden.

U američkom gradu Šarlotsvilu nedavno je održan veliki skup rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Izbili su sukobi između prodesničarskih grupa i antirasista koji su se takođe okupili u gradu, a jedna žena je poginula dok je 19 povrijeđeno kada je osumnjičeni bijelac automobilom udario u grupu kontramitingaša.

Tramp je okrivio obje strane za nasilne proteste u Šarlotsvilu.

Preporučujemo za Vas