Tviter pomagao Rijadu da razotkrije disidente?

Tužba protiv tehnološke kompanije zbog otkrivanja povjerljivih podataka o korisnicima

14187 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Kompanija X, donedavno poznata kao Tviter, optužena je u revidiranoj građanskoj američkoj tužbi da je pomagala Saudijskoj Arabiji da počini teške povrede ljudskih prava nad svojim korisnicima, uključujući otkrivanje povjerljivih korisničkih podataka na zahtjev saudijskih vlasti u znatno većoj mjeri nego što je to činila za SAD, Veliku Britaniju ili Kanadu.

Tužbu je prošlog maja protiv kompanije, kako prenosi britanski “Gardijan”, pokrenula Aridž al-Sadan, sestra saudijskog humanitarnog radnika koji je iznenada nestao, a kasnije je osuđen na 20 godina zatvora. U fokusu tužbe su događaji u vezi sa infiltracijom tri saudijska agenta u kalifornijsku kompaniju, dvojica koji su se predstavljali kao radnici Tvitera 2014. i 2015, što je na kraju dovelo do hapšenja Al Sadaninog brata Abdulrahmana i razotkrivanja identiteta hiljada anonimnih korisnika Tvitera, od kojih su neki kasnije navodno privedeni i mučeni u sklopu vladine ofanzive protiv disdenata.

Proslava Dana zastave u Rijadu
Proslava Dana zastave u Rijadufoto: REUTERS

Advokati Al-Sadan prošle sedmice su dopunili tužbu kako bi uključili nove navode o tome kako je Tviter, pod vođstvom tadašnjeg izvršnog direktora Džeka Dorsija, namjerno ignorisao ili imao saznanja o kampanji saudijske vlade da namami i razotkrije kritičare, ali da su zbog finansijskih razloga i napora da se održe bliske veze sa saudijskom vladom, glavnim investitorom u kompaniji, pomagali Rijadu.

Tužioci tvrde da se arapski agent infiltrirao u kompaniju i da je od decembra 2014. slao povjerljive korisničke informacije saudijskim zvaničnicima. On je navodno preko Tviterovog sistema poslao poruku Saudu al Kahtaniju, bliskom saradniku saudijskog princa Mohameda bin Salmana. Poruka je glasila “proaktivno i efkasno izbrisaćemo zlo”, što se u tužbi tumači kao namjera da se identifikuju i eliminišu saudijski disidenti koji koriste platformu. SAD sumnjiče Kahtanija da je organizator ubistva Džamala Hašogija 2018. godine, piše “Gardijan”.

“Tviter je ili bio svjestan ove poruke - koja je smjelo poslata sa njihove platforme - ili je namjerno odlučio da je ignoriše”, navodi se u tužbi. Takođe se ističe da je Tviter u više navrata obaviješten o sigurnosnim rizicima i insajderskim prijetnjama internim ličnim podacima, što je navodno ignorisao.

Krajem septembra 2015, Tviter je primio žalbu jednog saudijskog korisnika da su nalozi kompromitovani, međutim kompanija ni tada nije ništa učinila tim povodom.

“Tviter ne samo da je ignorisao sve ove crvene zastave... već je bio svjestan zloćudne kampanje”, stoji u tužbi.

Pravni zastupnici tehnološkog giganta nijesu odgovarali na upite “Gardijana” za komentar o optužbama iznijetim u tužbi.

Bonus video: