Kim Džong Un 'ide u Rusiju kod Putina zbog razgovora o oružju'

Tačna lokacija planiranog sastanka nije poznata

3843 pregleda 11 komentar(a)
Kim Džong Un i Vladimir Putin u Vladivostoku, 25. aprila 2019. godine, Foto: Reuters
Kim Džong Un i Vladimir Putin u Vladivostoku, 25. aprila 2019. godine, Foto: Reuters

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un planira otputovati u Rusiju ovog mjeseca kako bi se sastao s predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je američki zvaničnik CBS-u, američkom partneru BBC-ja.

Dvojica lidera će razgovarati o mogućnosti da Sjeverna Koreja dostavi Moskvi oružje za podršku ratu u Ukrajini, rekao je zvaničnik.

Tačna lokacija planiranog sastanka nije poznata.

Nije bilo odmah komentara na izvještaj, koji su prenijeli i drugi američki mediji, iz Sjeverne Koreje ili Rusije.

Izvori su za New York Times rekli da će Kim najvjerovatnije putovati oklopnim vozom.

Do mogućeg sastanka dolazi nakon što je Bijela kuća saopštila da ima nove informacije da pregovori o naoružanju između dvije zemlje "aktivno napreduju".

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Džon Kirbi (John Kirby) rekao je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pokušao da "ubijedi Pjongjang da proda artiljerijsku municiju" Rusiji tokom nedavne posjete Sjevernoj Koreji.

Oružje izloženo na sastanku uključivalo je interkontinentalnu balističku raketu Hwasong, za koju se vjeruje da je prva ICBM u zemlji koja koristi čvrsta goriva. Bio je to prvi put da je Kim otvorio vrata zemlje stranim gostima od pandemije COVID-19.

Putin i Kim su od tada razmijenili pisma "obećavajući da će povećati svoju bilateralnu saradnju", rekao je on.

"Pozivamo DPRK da prekine svoje pregovore o oružju s Rusijom i da se pridržava javnih obaveza koje je Pjongjang dao da neće isporučivati ili prodavati oružje Rusiji", rekao je Kirby, koristeći skraćenicu za Sjevernu Koreju.

Upozorio je da će Sjedinjene Držae poduzeti mjere, uključujući i uvođenje sankcija, ako Sjeverna Koreja opskrbi Rusiju oružjem.

I u Vašingtonu i u Seulu postoji zabrinutost oko toga šta bi Sjeverna Koreja mogla dobiti zauzvrat za takav dogovor, koji bi mogao rezultirati povećanom vojnom saradnjom između dvije zemlje.

Međutim, dogovor bi na kraju mogao biti više transakcijski nego strateški, piše BBC. Za sada, Rusiji je potrebno oružje, a izgladnjeloj sankcijama Sjevernoj Koreji treba novac i hrana.

New York Times je objavio da bi sastanak Kima i Putina mogao biti održan u lučkom gradu Vladivostoku, na istočnoj obali Rusije.

Pjongjang i Moskva su ranije negirali da Sjeverna Koreja isporučuje Rusiji oružje za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Dvojica lidera su se posljednji put sastala u aprilu 2019., kada je Kim stigao vozom u Vladivostok. Zvaničnici su ga dočekali tradicionalnim prinosom hljeba i soli. Ovo je vjerovatno bio i posljednji put da je Kim putovao u inostranstvo.

Nakon sastanka, Putin je rekao da će od Kima zahtijevati "sigurnosne garancije" kako bi odustao od svog nuklearnog programa.

Taj sastanak je uslijedio samo nekoliko mjeseci nakon samita u Vijetnamu između Kima i tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa koji nije uspio postići napredak u denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Bonus video: