Saudijska Arabija će nastaviti smanjivanje proizvodnje nafte da bi podstakla cijenu

Saudijska Arabija koja je prvi svjetski izvoznik nafte, najavila je to smanjenje u junu, posle sastanka grupacije Opek plus i proizvodnju smanjuje od jula

4134 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Saudijska Arabija će nastaviti da svoju proizvodnju nafte smanjuje za milion barela dnevno dodatna tri mjeseca, od oktobra do decembra 2023, čime zadržava svoju strategiju podrške cijeni nafte, saopštilo je danas njen Ministarstvo energetike.

Saudijska Arabija koja je prvi svjetski izvoznik nafte, najavila je to smanjenje u junu, posle sastanka grupacije Opek plus i proizvodnju smanjuje od jula.

Opek plus okuplja Organizaciju zemalja proizvođača nafte, na čijem čelu je Saudijska Arabija, i pridružene saveznike uključujući Rusiju.

"Proizvodnja Kraljevine za mjesece oktobar, novembar i decembar će biti oko devet miliona barela nafte dnevno", navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo kaže da će se ta strategija mjesečno preispitivati i procjenjivati da li treba dodatno smanjiti proizvodnju ili je povećati.

Ta politika je namijenjena podržavanju stabilnosti i ravnoteže naftnih tržišta, dodaje se u saopštenju.

Cijene nafte su se učvrstile u julu, prvog mjeseca kada je saudijsko smanjenje proizvodnje stupilo na snagu, i prešle su 80 dolara za barel, što je granica potrebna Saudijcima da uravnoteže budžet, ocjenjuju analitičari.

Bonus video: