"Međunarodna zajednica da doprinese povećanju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Africi"

Samit u Najrobiju početak je četiri mjeseca međunarodnih sastanaka o klimi koji će kulminirati UN-ovom konferencijom COP28 u Dubaiju krajem novembra gdje se očekuje žestoka borba oko prestanka korištenja fosilnih goriva

2066 pregleda 0 komentar(a)
Učesnici samita, Foto: Reuters
Učesnici samita, Foto: Reuters

Prvi afrički samit o klimi završen je danas usvajanjem Deklaracije iz Najrobija koja ima za cilj konkretizaciju potencijala afričkog kontinenta za zeleni rast, rekao je kenijski predsjednik Vilijam Ruto, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ova deklaracija će biti temelj za zajedničko stajalište Afrike u svjetskom procesu o klimatskim promjenama do COP28-a i dalje", navode potpisnici tog teksta, koji je AFP dobio na uvid.

Samit u Najrobiju početak je četiri mjeseca međunarodnih sastanaka o klimi koji će kulminirati UN-ovom konferencijom COP28 u Dubaiju krajem novembra gdje se očekuje žestoka borba oko prestanka korištenja fosilnih goriva.

U završnoj deklaraciji, afričke zemlje traže od međunarodne zajednice da doprinese povećanju kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Africi s 56 GW 2022. na najmanje 300 GW do 2030. u cilju borbe protiv energetske nesigurnosti i jačanja svjetskog snabdijevanja čistom i isplativom energijom.

Predlaže se i da se uspostavi "nova arhitektura za finansiranje prilagođena potrebama Afrike uključujući obnovu i ublažavanje duga" koji jako opterećuje njihove ekonomije.

Pozivaju i svjetske čelnike da "podrže predlog poreza na ugenljik, uključujući porez na ugljenik za trgovinu fosilnim gorivima, pomorski transport i vazdrušni prevoz, što može isto tako biti povećano svjetskim porezom na finansijske transakcije."

Na trodnevnom skupu u Najrobiju obećana su ulaganja u iznosu od 23 milijardi američkih dolara u obnovljive izvore energije, rekao je predsjednik Ruto, od čega su Ujedinjeni Arapski Emirati obećali 4,5 milijardi dolara.

Bonus video: