Kineski špijuni "maskirani u turiste" navodno upadali u američke baze

Ministarstvo odbrane, FBI i druge američke agencije prošle godine su provele reviziju kako bi pokušale ograničiti te incidente. List navodi da su incidenti uključivali pokušaje ulaska u američke vojne baze bez odgovarajućeg ovlašćenja

7045 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je optužena za slanje špijuna maskiranih u turiste u pokušaju ulaska u tajne vojne objekte u Sjedinjenim Državama, dok Peking pokušava angažovati "cijelo društvo" da se brani od stranih neprijatelja.

Istovremeno, napori da se poboljšaju odnosi između SAD i Kine posustaju, pišu svjetski mediji.

Potencijalne prijetnje

Kineski državljani, koji se ponekad predstavljaju kao turisti, pristupili su vojnim bazama i osjetljivim lokacijama u SAD čak 100 puta u posljednjih nekoliko godina, izvijestio je Volstrit žurnal pozivajući se na američke zvaničnike koji su incidente opisali kao potencijalne prijetnje špijunaže.

Ministarstvo odbrane, FBI i druge američke agencije prošle godine su provele reviziju kako bi pokušale ograničiti te incidente. List navodi da su incidenti uključivali pokušaje ulaska u američke vojne baze bez odgovarajućeg ovlašćenja.

Prema pisanju Volstrit žurnala, provalnici su varirali od kineskih državljana koji su nađeni kako prelaze na poligon američkih raketa u Novom Meksiku do ronilaca koji su plivali u mutnim vodama u blizini raketnog poligona američke vlade na Floridi.

Čini se da su incidenti, koje američki zvaničnici opisuju kao oblik špijunaže, osmišljeni kako bi se ispitala sigurnosna praksa u američkim vojnim postrojenjima i drugim saveznim lokacijama, ističe njujorški list, dodajući da zvaničnici upoznati s tom praksom kažu da su pojedinci obično kineski državljani prisiljeni na špijunske aktivnosti od kojih se zahtijeva da o tome izvijeste kinesku vladu.

Neki upadi su benigni, poput onih koji uključuju ljude koji kažu da prate Gugl Maps kako bi ih, napisao je list, usmjerio do najbližeg MekDonaldsa ili Burger Kinga, a koji se slučajno nalazi u obližnjoj vojnoj bazi.

Drugi su se činili više zabrinjavajućim, rekli su upućeni navodeći da je bilo primjera da su pojedinci koristili dronove kako bi pojačali svoje napore u nadzoru. U najmanje jednom slučaju, napisao je list, upad je rezultirao hapšenjima i krivičnim progonima koji su objavljeni u javnosti.

Zabrinutost zbog upada u baze dolazi usred sve većih napetosti između dvije sile naročito nakon što je ranije ove godine kineski balon preletio SAD noseći, kako su zvaničnici rekli, opremu za nadzor.

Incidenti, ukazuje Volstrit žurnal, takođe bacaju svjetlo na zabrinutost da Peking koristi netradicionalna sredstva za prikupljanje obavještajnih podataka na tlu SAD, bilo kroz blizinu baza ili putem komercijalne opreme kineske proizvodnje koja bi se mogla koristiti za špijuniranje.

Ljutite reakcije kineskih vlasti

Optužbe protiv Kine za slanje špijuna maskiranih u turiste u pokušaju ulaska u tajne vojne objekte u Sjedinjenim Državama pojavile su se u američkim medijima u trenutku kada se čini da napori za poboljšanje odnosa dviju zemalja posustaju, naglašava londonski Tajms.

Izvještaji američkih medija, prema pisanju Tajmsa, sugerišu da su kineske vlasti namjerno regrutovale građane da testiraju sigurnost, svjesne da bi najgore što bi se moglo desiti bile optužbe za neovlašteni upad ili manje sigurnosne prekršaje.

Kineske vlasti ljutito su reagovale na optužbe i njihovo curenje u medije, nazvavši ih "čisto nedobronamjernim izmišljotinama".

"Pozivamo relevantne američke zvaničnike da napuste mentalitet hladnog rata, prestanu s neutemeljenim optužbama i učine više stvari koje doprinose jačanju međusobnog povjerenja", saopštila je kineska ambasada u Vašingtonu.

Istovremeno, ukazuje londonski list, čini se da su ovogodišnji pokušaji obje strane da snize temperaturu u svojim sve neprijateljskijim odnosima propali.

Kineski predsjednik Si Đinping je preduhitrio nade za sastanak s američkim predsjednikom Bajdenom odbijajući da prisustvuje ovosedmičnom samitu grupe zemalja G20 u Indiji, napisao je Tajms, napominjući da je posljednji susret između Bajdena i Sija bio na samitu G20 na Baliju, u Indoneziji, prošle godine.

Kinesko ministarstvo državne sigurnosti takođe je nagovijestilo u utorak da će odbiti poziv na put u SAD u novembru na skup Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u San Francisku, na kojem se očekivao sastanak dvojice lidera.

"Kako bi zaista napravile (korak) od Balija do San Francisca, Sjedinjene Države moraju pokazati istinsku iskrenost", saopštilo je ministarstvo državne sigurnosti.

'Staro vino u novim bocama'

Rijetko upozorenje Ministarstva državne sigurnosti stiglo je manje od sedam dana nakon što je američka ministarka trgovine Đina Raimondo posjetila Peking, koja je uglavnom pozitivno ocijenila sastanke s kineskim zvaničnicima, ističe Fajnenšl tajms.

"Nedavno je niz američkih zvaničnika, jedan za drugim posjetio Kinu, rekavši da Bajdenova administracija nema namjeru obuzdati razvoj Kine niti tražiti odvajanje od Kine", navodi se u saopštenju moćne kineske špijunske agencije uz ocjenu kako je američka strategija približavanja Kini bila "staro vino u novim bocama".

Ministarstvo je optužilo SAD za nastavak "raspirivanja nevolja" u Južnom kineskom moru i Tibetu, ističe Fajnenšl tajms, dodajući da je Vašington saopštio da će kazniti kineske zvaničnike odgovorne za ono što je nazvao prisilnom asimilacijom milion tibetanske djece u vladinim internatima.

Osim toga, Bajden je prošlog mjeseca opisao Kinu kao "tempiranu bombu", rekavši da je zemlja u problemima jer je njen ekonomski rast usporen.

Ipak, napisao je list, komentari Ministarstva državne sigurnosti bili su najoštriji odgovor Pekinga na nedavne izjave iz SAD, koji nastoji ponovno uspostaviti dijalog i poboljšati bilateralne odnose.

Poziv na masovnu budnost

U međuvremenu, Peking pokušava angažovati "cijelo društvo" da se brani od stranih neprijatelja, piše Njujork tajms uz ocjenu da granica između opreza i paranoje blijedi.

Kineski univerziteti zahtijevaju od fakulteta da pohađaju kurseve o zaštiti državnih tajni, čak i na odsjecima poput veterinarske medicine, dok je dječiji vrtić u istočnom gradu Tianjinu organizovao sastanak kako bi naučio osoblje kako "razumjeti i koristiti" kineski zakon protiv špijunaže.

Kinesko Ministarstvo državne sigurnosti, inače tajni odjel koji nadzire tajnu policiju i obavještajne službe, čak je otvorilo svoj prvi nalog na društvenim mrežama, što su službeni mediji opisali kao pokušaj povećanja javnog angažmana.

U prvom postu Ministarstva je poziv na "mobilizaciju cijelog društva" protiv špijunaže, dok se u objavi navodi kako se "učestvovanje masa treba normalizovati".

Kineska vladajuća Komunistička partija, prema ocjeni Njujork tajmsa, angažuje obične ljude da se zaštite od navodnih prijetnji zemlji, u kampanji koja briše granicu između opreza i paranoje.

Iako se kineska ekonomija suočava s najgorim usporavanjem u posljednjih nekoliko godina, čini se da je kineski autoritarni vođa Si Đinping više fiksiran na nacionalnu sigurnost i sprječavanje ugrožavanja partijske kontrole.

"Moramo biti spremni za najgore moguće i ekstremne scenarije", rekao je Si kineskoj Komisiji za nacionalnu sigurnost u maju, pozivajući zvaničnike da "poboljšaju praćenje u stvarnom vremenu" i "pripreme se za stvarnu borbu".

Osjećaj hitnosti može biti pojačan činjenicom da su osim ekonomskih izazova, odnosi Kine i Zapada sve napetiji, ukazao je list uz ocjenu da je mogući cilj kampanje da i najmanja veza kineskih državljana sa strancima bude razlog za sumnju.

Peking nije izdao nikakve jasne upute o kontaktu sa strancima; tvrdi da Kina ostaje otvorena, hvaleći važnost stranih ulaganja. Međutim, naglasio je Njujork tajms, signali su kontradiktorni.

Vlasti su ovog proljeća pretresle ili ispitale kancelarije nekoliko američkih konsultantskih firmi, optuživši jednu da je pokušala doći do državnih tajni preko kineskih stručnjaka koje je angažovala.

'Oprez' se proširio i na kulturna polja gdje je razmjena u prošlosti bila najbogatija, ističe njujorški list, dodajući da su se pojedini akademici prestali sastajati sa strancima, dok su dvorane širom Kine otkazale nastupe stranih muzičara.

Bonus video: