Blinken u Kijevu: Najavljena američka pomoć veća od milijardu i po dolara

Blinken u Kijevu boravi u danu kada je u ruskom raketnom napadu, na istočni grad Konstantinivka, ubijeno najmanje 17 ljudi, dok ih je 32 ranjeno

7554 pregleda 3 komentar(a)
Kuleba i Blinken u kijevskom MekDonaldsu, Foto: Reuters
Kuleba i Blinken u kijevskom MekDonaldsu, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je novu pomoć Ukrajini u ukupnom iznosu većem od milijardu i po dolara tokom posjete prijestonici te zemlje.

Kako je ukazao u tu sumu uključeno je i 665 miliona dolara za podršku vojnom, ali i civilnom sektoru bezbjednosti, kao i protivvazdušnoj odbrani.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u ukrajinskoj prijestonici sa predsjednikom Volodimorom Zelenskim i šefom diplomatije Dmitrijem Kulebom.

“Uviđamo znatan napredak koji Ukrajina postiže u kontraofanzivi koji ohrabruje”, poručio je Blinken uoči razgovora sa Zelenskim.

Prije toga američki državni sekretar susreo se sa ukrajinskim kolegom Kulebom.

"Želimo da se postaramo da Ukrajina dobije sve što joj je potrebno. Ne samo da bi postigla uspjeh u kontraofanzivi, već da raspolaže i onime što joj je potrebno dugoročno, kako bi bila u mogućnosti da uspješno odvraća”, rekao je Blinken.

Blinken u Kijevu boravi u danu kada je u ruskom raketnom napadu, na istočni grad Konstantinivka, ubijeno najmanje 17 ljudi, dok ih je 32 ranjeno.

Na snimcima koje su objavili ukrajinski zvaničnici vide se ljudi kako, usljed snažne eksplozije, padaju na zemlju ili bježe u potrazi za skloništem.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je da su pogođeni pijaca, prodavnice i apoteka, u industrijskom gradu koji se nalazi blizu prvih linija ratišta.

"Ovo rusko zlo mora biti poraženo što prije", napisao je Zelenski na Telegramu.

Konstantinivka je prije ruske invazije imala oko 70.000 stanovnika, a nalazi se oko 30 kilometara od Bahmuta, gdje se teške borbe vode mjesecima. Grad je od glavnog grada Ukrajine, u kojem Blinken razgovara sa ukrajinskim liderima, udaljen oko 560 kilometara.

Bijela kuća: Dodatna vojna pomoć Ukrajini

Sjedinjene Države pružiće Ukrajini dodatnu pomoć uključujući municiju i sisteme protivvazdušne odbrane, saopštila je Bijela kuća.

Novi paket vojne pomoći Ukrajini obuhvata sisteme za lansiranje raketa HIMARS, protivtenkovsko naoružanje Džavelin, tenkove Abrams i druge sisteme naoružanja, rekla je predstavnica za medije Karin Žan Pjer.

"Nastavićemo da budemo na ukrajinskoj strani", rekao je Blinken u Kijevu.

Poseta groblju "Brekovetske"

Blinken je u srijedu stigao u nenajavljenu posjetu Kijevu, s ciljem procjene tromjesečne kontraofanzive Ukrajine i signaliziranja podrške SAD naporima Ukrajine da protjera ruske snage poslije 19 mjeseci rata.

Po dolasku u Kijev, Blinken je položio venac na groblju "Brekovetske", u znak sjećanja na pripadnike ukrajinskih oružanih snaga koji su izgubili živote u odbrani zemlje.

"Sekretar (Blinken) je prvi kolega koji je svoj dan u Kijevu započeo odavanjem počasti našim palim herojima na Berkovetskom groblju. To je znak poštovanja prema našim ratnicima koji su dali živote za našu slobodu i pravo na život", napisao je Kuleba u poruci na društvenoj mreži X.

Zvaničnici u Vašingtonu naveli su da će se razgovarati i o mogućim alternativnim putevima za izvoz ukrajinskog žita, posle izlaska Rusije iz Crnomorske inicijative za žito i njenog čestog bombardovanja lučkih objekata u regionu Odese, odakle se većina žitarica transportuje u inostranstvo.

Te alternative mogle bi da obuhvate nove kopnene rute ili brodove koji se kreću nedaleko od obale kako bi se držali podalje od međunarodnih voda u kojima bi ruska mornarica mogla da ih gađa.

Zvaničnik je rekao da je - iako Sjedinjene Države imaju svoje viđenje sukoba - važno dobiti "pravu procenu od samih Ukrajinaca".

Novi napadi na Kijev

Blinken je u Kijev stigao nekoliko sati nakon što je Rusija izvela svoj prvi raketni napad na ukrajinsku prijestonicu ove nedjelje.

Ostaci oborenog projektila pogodili su prostorije jednog preduzeća u Kijevu i prouzrokovali požar. Nema prijavljenih žrtava.

U međuvremenu, u regionu Odese, jedna osoba je poginula u napadu ruskih raketa i dronova, koji su pogodili luku Izmail. U napadu je oštećena lučka infrastruktura, prenose lokalne vlasti. Meta ruskih napada bili su i ukrajinski gradovi na istoku zemlje.

Blinkenovo putovanje u Ukrajinu je četvrto od početka rata, uključujući jednu kratku posjetu preko poljsko-ukrajinske granice u martu 2022. godine, samo mjesec dana od početka ruske invazije.

Kremlj: Amerika nastavlja podršku ratu "do posljednjeg Ukrajinca"

Kremlj je sa svoje strane, na pitanje o posjeti američkog državnog sekretara Kijevu, u srijedu saopštio da je jasno da Vašington planira da nastavi da finansira ukrajinske ratne napore "do posljednjeg Ukrajinca".

"Čuli smo ponovljene izjave da oni (Amerikanci) namjeravaju da nastave da pomažu Kijevu koliko god bude potrebno", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Drugim riječima, oni će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u ratnom stanju i da vode ovaj rat do posljednjeg Ukrajinca, ne štedeći za to. Tako mi to doživljavamo, znamo. To neće uticati na tok specijalne vojne operacije".

Bonus video: