Šef hunte Gabona: Svrgnuti predsjednik Ali Bongo "slobodan da ide u inostranstvo"

Bongo, koji je bio na vlasti 14 godina, bio je u kućnom pritvoru od vojnog udara 30. avgusta, izvršenog bez krvoprolića manje od sat pošto je njegov tabor proglasio njegov reizbor na glasanju za šefa države koje su pučisti opisali kao lažno

5067 pregleda 1 komentar(a)
Ali Bongo u obraćanju Ujedinjenim nacijama, Foto: Reuters
Ali Bongo u obraćanju Ujedinjenim nacijama, Foto: Reuters

Svrgnuti predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba je "slobodan da se kreće" i "može da ode u inostranstvo, ako želi", objavio je danas general Bris Oligui Nguema koji ga je prije nedjelju dana zbacio s vlasti.

Bongo, koji je bio na vlasti 14 godina, bio je u kućnom pritvoru od vojnog udara 30. avgusta, izvršenog bez krvoprolića manje od sat pošto je njegov tabor proglasio njegov reizbor na glasanju za šefa države koje su pučisti opisali kao lažno.

"S obzirom na njegovo zdravstveno stanje, bivši predsjednik Republike Ali Bongo Ondimba može se slobodno kretati. On, ako želi, može da ode u inostranstvo da obavi ljekarske preglede", objavio je pukovnik Ulrih Manfumbi Manfumbi na državnoj televiziji, čitajući odluku general Oliguia koji je predvodio puč i u ponedeljak položio zakletvu kao prelazni predsjednik.

Bongo je imao moždani udar 2018. godine, zbog čega ima niz teškoća i slabo pokreće desnu nogu i ruku.

Bonus video: