Indija mijenja ime u Bharat?

Indijska vladajuća stranka raspravlja o promjeni zvaničnog imena zemlje. Ta ideja izaziva politički sukob. Kritičari kažu da je ukidanje imena Indija trik nacionalista kojim oni žele da dobiju političke poene uoči izbora.

7277 pregleda 67 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poziv na večeru upućen ovog utorka koji je stranim liderima koji će se okupiti na samitu G20 u Nju Delhiju uputila indijska predsjednica Droupadi Murmu izazvao je kontroverze. Ona je, naime, u tom pozivu navedena kao „predsjednica Bharata“, što je sanskrtski naziv za Indiju.

Upotreba naziva Bharat u diplomatskoj pozivnici izazvala je zabrinutost da hindu-nacionalistička vlada premijera Narendre Modija planira da ukine zvaničnu upotrebu engleskog imena te zemlje. Uz to, za ovaj septembar je sazvana i vanredna petodnevna sednica parlamenta na kojoj bi trebalo da se usvoji rezolucija kojom bi se dala prednost korišćenju imena Bharat.

Formulacija koja se koristi u članu 1 indijskog Ustava glasi: „Indija, to jest Bharat, je savez država“. Tu se dakle pominje i engleski i hindi naziv zemlje, koja je stekla nezavisnost 1947, nakon skoro 200 godina britanske vladavine. Naziv Bharat dolazi iz sanskrta, a njegova upotreba sama po sebi nije neobična, jer se nazivi Bharat i Indija koriste naizmjenično.

Međutim, indijske opozicione stranke, koje su formirale novu koaliciju s kojim će se na parlamentarnim izborima zakazanim za iduću godinu suprotstaviti vladajućoj Indijskoj narodnoj partiji (BJP), kažu da je to greška zato što se predlaže da se naziv Indija više ne koristi.

„Iako nema ustavnog prigovora da se Indija nazove ’Bharat’, što je jedno od dva zvanična imena zemlje, nadam se da vlada neće biti toliko blesava da potpuno odbaci ime ’Indija’, koje ima neprocenjivu vrijednost kao brend građen više od jednog vijeka“, objavio je na mreži „Iks“ (nekadašnjem Tviteru) Šaši Tharor, lider opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa (INC).

„Trebalo bi da nastavimo da koristimo oba naziva, a ne da se odričemo prava na ime koje odiše istorijom, ime koje je priznato širom svijeta“, dodaje on.

Mehboba Mufti, partner opozicionog saveza iz regiona Džamu i Kašmir, rekao je da je „odbojnost vladajuće partije BJP prema indijskom temeljnom principu jedinstva u različitosti dotakla najnižu tačku“. „Svođenjem mnogih imena ove zemlje – od Hindustana, preko Indije – isključivo na Bharat, stranka BJP pokazuje da je sitničava i netolerantna“, napisao je on na „Iksu“.

Bharat je stvar „nacionalnog ponosa“

Vladajuća indijska partija BJP ocjenjuje je da će korišćenje naziva Bharat usaditi osjećaj nacionalnog ponosa i ojačati bogato kulturno nasleđe zemlje. „Ovo je trebalo da se dogodi mnogo ranije. Predsjednica je sada dala prioritet nazivu ’Bharat’“, naglasio je Dharmendra Pradhan, ministar u Modijevom kabinetu. A Anurag Takur, ministar informisanja, kritikovao je one koji se protive korišćenju imena Bharat.

Prošle sedmice je i Mohan Bhagvat, šef „Saveza dobrovoljnih slugu domovine“ (RSS), organizacije koja je ideološka okosnica vladajuće BJP, pozvao je Indijce da prestanu da koriste ime Indija i pređu na Bharat.

„Naša zemlja je Bharat. Moraćemo svuda da prestanemo da koristimo riječ Indija i počnemo da koristimo naziv Bharat. Moraćemo našu zemlju da nazovemo Bharat i to da objasnimo i drugima“, naglasio je lider RSS.

Hinduistički „Savez dobrovoljnih slugu domovine“ bio je angažovan na transformaciji verske zajednice hundusa u glasačko tijelo. Kritičari kažu da je cilj RSS uspostavljanje hinduističke prevlasti i hegemonije u zemlji s hinduističkom većinom, pri čemu se vjerske manjine zapostavljaju.

Promjena imena kao test političkog raspoloženja?

Politički analitičari tvrde da vladajuća BJP, uoči opštih izbora 2024, želi da testira političko raspoloženje i umiri konzervativnu biračku bazu. Politička komentatorka Nerja Čovdhuri smatra da BJP pokušava da kod glasača „probudi nacionalistička osećanja“.

Nije prvi put da BJP pribegava ovakvim akcijama. Od 2014. ta stranka je promijenila nazive mnogih gradova i mesta od istorijskog značaja u Indiji, iznova ispisujući istoriju zemlje renoviranjem istorijskih obeležja kako bi potvrdila i legalizovala svoju hinduističku nacionalističku ideologiju.

Primer je renoviranje administrativnog distrikta Central Vista u centru Nju Delhija. Vlada je promijenila to područje od 35 hektara ispunjeno kulturnim znamenitostima u javni prostor sa muzejima i vladinim objektima i zgradama. Preuređenje koje je koštalo 2,5 milijardi dolara, podrazumijevalo je rušenje nekoliko zgrada i redizajniranje prostora kao što su zgrada parlamenta, predsjednička palata, Indijska kapija i Ratni memorijal.

Kritičari smatraju da Indijska narodna partija tako pokušava da izmijeni postojeće istorijsko pamćenje i ukloni brojne simbole britanske kolonijalne vladavine.

No, promjenu imena Indije neće biti lako sprovesti. Pravni eksperti ocenjuju da je za to potrebno usvojiti ustavni amandman – dvotrećinskom većinom u oba Doma parlamenta, i da to ratifikuje najmanje polovina indijskih država.

Politički analitičar Rašed Kidvaj kaže da je opoziciona koalicija uzdrmala vladajuću stranku. Predlozi poput promjene imena zemlje za njega su znak da vladajuća stranka uoči izbora postaje nervozna. „Na opštim izborima 2014. i 2019. u Indiji nije bilo opozicione koalicije, što je Indijskoj narodnoj partiji obezbijedilo veliku prednost. Sada, međutim, ujedinjena opozicija sa jasnom izbornom strategijom izaziva nemir i nervozu u vladajućoj BJP“, objašnjava Kidvaj za DW.

Bonus video: