Sumnje Majkrosofta: Kina koristi vještačku inteligenciju za uticanje na američke izbore

Portparol Majkrosofta rekao je agenciji Rojters da su istraživači te kompanije koristili metode zasnovane na dokazima tehničke, bihevijoralne i kontekstualne prirode

14949 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživači tehnološke kompanije Majkrosoft objavili su da su otkrili mrežu lažnih naloga na društvenim mrežama za koje vjeruju da su pod kineskom kontrolom, prenosi Glas Amerike.

Upozorili su da bi im svrha mogla biti uticaj na američke glasače upotrebom vještačke inteligencije.

Majkrosoft je u istraživanju naveo da su pomenuti nalozi na društvenim mrežama dio, kako je ukazano, sumnjive kineske informativne operacije.

"Kampanja je imala sličnosti sa aktivnostima koje je američki Sekretarijat za pravosuđe pripisao elitnoj grupi unutar kineskog Ministarstva javne bezbjednosti", ukazao je Majkrosoft.

U dokumentu nije precizirano na koje društvene mreže konkretno aludira – mada se u tekstu, kako izvještava agencija Rojters, mogu vidjeti fotografije sa simbolima Fejsbuka i Eks-a, ranije poznatog kao Tviter.

Takođe, trenutno stanje u polju društvenih mreža označeno je kao napeto u okolnostima u kojima se građani pripremaju za predsjedničke izbore 2024.

Portparol Majkrosofta rekao je agenciji Rojters da su istraživači te kompanije koristili metode zasnovane na dokazima tehničke, bihevijoralne i kontekstualne prirode.

Precizirano je da je kampanja, koja se pripisuje kineskoj strani, počela da koristi vještačku inteligenciju marta 2023. da bi kreirala sadržaje političke konotacije na engleskom jeziku i ostavljala utisak da se radi o objavama američkih građana i glasača, navodi kompanija Majkrosoft.

U izvještaju je opisan primjer fotografije generisane vještačkom inteligencijom, za koju Majkrosoft navodi da je objavljenja na kineskom nalogu. Prikazuje jedno od poznatih američkih obilježja, njujorški spomenik Kip slobode sa automatskom puškom. Uz fotografiju stoji natpis "Sve se baca. Boginja nasilja", navedeno je u tekstu.

Majkrosoft je saopštio da je navedena lokacija naloga pod istragom bila u Sjedinjenim Američkim Državama. Sa njih su objavljivani slogani povezani sa američkom političkom scenom i odrednice koje se odnose na unutrašnja politička pitanja.

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu poručio je da su optužbe prema kojima Kina koristi vještačku inteligenciju za kreiranje lažnih naloga na društvenim mrežama, kako je navedeno, pune predrasuda i zlonamjernih spekulacija.

Precizirao je da se ta država zalaže za bezbjedno korišćenje vještačke inteligencije.

Američke vlasti su tokom prethodnih godina optuživale Rusiju za miješanje u predsjedničke izbore 2016. koristeći se, kako je naznačeno, prikrivenom kampanjom na društvenim mrežama.

Ukazivano je i na naknadne napore Kine, Rusije i Irana da utiču na birače.

Bonus video: