CIA pokušava da regrutuje ruske zvaničnike uz pomoć videa

Agencija je objavila video na ruskom jeziku pod naslovom "Zašto sam kontaktirao CIA-u - za sebe" na društvenim mrežama, koji pokazuje nekog ko bi trebalo da bude ruski zvaničnik koji hoda kroz snijeg, kroz nešto što izgleda kao ruski grad

6266 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA), koja pokušava da regrutuje još Rusa kao špijune, objavila je video snimak koji cilja na zvaničnike Moskve sa pozivom da kažu istinu o sistemu za koji kaže da je prepun lažljivaca.

Direktor CIA-e Vilijam Berns izjavio je u julu da nezadovoljstvo nekih Rusa u vezi sa ratom u Ukrajini stvara rijetku priliku za regrutovanje špijuna i da bi CIA to trebalo da koristi.

Agencija je objavila video na ruskom jeziku pod naslovom "Zašto sam kontaktirao CIA-u - za sebe" na društvenim mrežama, koji pokazuje nekog ko bi trebalo da bude ruski zvaničnik koji hoda kroz snijeg, kroz nešto što izgleda kao ruski grad.

"Insistirao sam svima da je beskrupulozno iskriviti istinu u izvještajima, ali su napredovali upravo oni koji su to uradili", kaže naracija na ruskom preko videa.

"Prije nego što sam vjerovao da istina ima neku vrijednost", video pokazuje kako glumac koji glumi ruskog zvaničnika ulazi u zgradu ruske vlade i pokazuje svoju propusnicu iznad dvoglavog orla Rusije.

"Oni oko tebe možda ne žele da čuju istinu. Ali mi želimo", navodi se u videu prije nego što se detaljno opisuje način kako da se kontaktira CIA, koja se nalazi u Lengliju, u saveznoj državi Virdžinija. "Integritet se nagrađuje".

Nakon velikih neuspjeha u vezi sa terorističim napadima 11. septembra i američkim ratom u Iraku, američke i britanske špijunske agencije tvrde da su bile uspješne kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu, jer su unaprijed upozorile na planove Kremlja.

Moskva je toliko teška za rad zapadnih špijuna da su razvili "Moskovska pravila" u sovjetska vremena. To je promijenjeno za modernu Rusiju.

Ruski zvaničnici optužuju Britaniju i Sjedinjene Države da podržavaju Ukrajinu u pokušaju da razdvoje Rusiju i uzmu njene prirodne resurse - tvrdnje koje Vašington i London poriču.

Putin, bivši špijun KGB-a koji je služio u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, povratio je dio uticaja nekada moćnih sovjetskih obavještajnih agencija, iako CIA kaže da je šef Kremlja bio slabo informisan o stvarnoj situaciji u Ukrajini prije svoje odluke o invaziji.

Bonus video: