CDC: Antitijela stvorena zarazom ili vakcinama dovoljna za zaštitu od novog soja kovida

Očekuje se da će Uprava za hranu i ljekove tokom narednih dana odobriti poboljšane vakcine koje bi trebalo da pruže zaštitu od KSBB.1.5 podvarijante Omikrona

4725 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Preliminarna istraživanja pokazala su da su antitijela proizvedena usljed zaraze ili vakcinama protiv koronavirusa dovoljna za zaštitu od nove varijante kovida BA.2.86, saopštili su u američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi Glas Amerike.

To je u nesaglasju sa ranijim procjenama CDC-ja iz avgusta 2022. da bi, u odnosu na prethodne, nova varijanta kovida mogla u većoj mjeri izazvati zarazu od građana koji su bili bolesni, ili su vakcinisani.

Očekuje se da će Uprava za hranu i ljekove tokom narednih dana odobriti poboljšane vakcine koje bi trebalo da pruže zaštitu od KSBB.1.5 podvarijante Omikrona.

Preliminarni podaci ukazuju da bi učinak novih vakcina mogao biti ohrabrujući, saopštio je CDC.

Agencija za javno zdravlje objavila je da novi soj kovida 19 nije uticao na porast novoobolelih od kovida 19 i hospitalizacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Taj trend, međutim, povezala je sa drugim virusima koji cirkulišu u zemlji.

Od prošlog petka soj kovida BA.2.86 je prijavljen je u devet američkih država. Osim toga, utvrđen je i u Japanu, Velikoj Britaniji i Kanadi.

Bonus video: