Modi otvorio samit G20 dobrodošlicom Afričkoj uniji kao novoj stalnoj članici

"Pozivam predstavnika Afričke unije da zauzme njegovo mjesto kao stalni član G20", indijski premijer

2996 pregleda 0 komentar(a)
Modi sa predsjednikom Afričke unije i predsjednikom Unije Komorskih ostrva Asumanijem, Foto: REUTERS
Modi sa predsjednikom Afričke unije i predsjednikom Unije Komorskih ostrva Asumanijem, Foto: REUTERS

Premijer Indije Narendra Modi, domaćin samita Grupe 20 vodećih svjetskih ekonomija, potvrdio je danas da je Afrička unija (AU) nova stalna članica.

Ovaj korak je u skladu sa njegovim nastojanjima kao domaćina ovog samita da se južnoj hemisferi posveti veća pažnja.

Modi je članstvo objavio tokom svog uvodnog govora na početku samita udarivši čekićem tri puta nakon čega je uslijedio aplauz.

Rukovao se sa sadašnjim predsjedavajućim AU, predsjednikom Komorskih ostrva Azalijem Asumanijem i zagrlio ga prije nego što ga je pozvao da sjedne za sto.

"Pozivam predstavnika Afričke unije da zauzme njegovo mjesto kao stalni član G20", rekao je Modi.

Iako predstavnici nekih od najjačih ekonomija u svijetu ne prisustvuju samitu, postojala je snažna podrška za članstvo Afričke unije, čime je postala drugi blok koji je stalna članica u G20 posle Evropske unije.

Modi je poručio prisutnim liderima da moraju da pronađu "konkretna rješenja" za široko rasprostranjene izazove koji, prema njegovim riječima, proističu iz "uspona i padova u globalnoj ekonomiji, podele sjevera i juga, ponora između istoka i zapada".

Iako će neizostavno jedna od glavnih tema biti rat u Ukrajini, Indija u sklopu agende želi da istakne teme koje se tiču zemalja u razvoju. Te dvije teme su međutim usko povezane jer rat u Ukrajini utiče na globalna pitanja poput bezbjednosti hrane i energenata.

"Prijatelji, posle kovida-19, svijet se suočava sa problemima deficita povjerenja. Rat je to dodatno produbio. Ako možemo da pobjedimo kovid, možemo da pobijedimo deficitom povjerenja izazvan ratom", rekao je Modi i izbegavao da pominje imena zemalja u sukobu.

Ispred Modija je na stolu tokom obraćanja stajala pločica na kojoj njegova zemlja nije navedena kao Indija, već kao "Bharat", drevno sanskritsko ime te zemlje.

Najmanje petina šefova država G20 nije danas bila u Nju Delhiju na otvaranju.

Lideri Rusije, Kine i Meksika odlučili su da ne dođu, a španski predstavnik je zaražen kovidom-19.

U radnoj verziji završnog dokumeta koja je slata diplomatama i koju je dobio Asošiejted pres ne pominje se rat u Ukrajini već je ostavljen prazan odjeljak pod naslovom "Geopolitička situacija".

Nije poznato od kada datira ta dostupna radna verzija.

Ulice Nju Delhija su bile prazne, ukrašene svježim cvijećem i posterima sa likom premijera Modija.

Bezbjednosne mjere su jako stroge, a novinari su udaljeni od mjesta održavanja samita.

Bonus video: