FOTO i VIDEO Ovako izgleda renovirana soba za vanredne situacije u Bijeloj kući

Najnovija promjena nije bila mala: Kompletno renoviranje je trajalo godinu dana

13313 pregleda 8 komentar(a)
Soba za vanredne situacije u Bijeloj kući, Foto: Reuters
Soba za vanredne situacije u Bijeloj kući, Foto: Reuters

Soba za vanredne situacije u Bijeloj kući, obično obavijena velom tajnosti, renovirana je za 50 miliona dolara, prenosi Glas Amerike.

Zapravo, "soba" je pogrešno ime. Riječ je o visoko obezbijeđenom kompleksu konferencijskih sala i kancelarija u prizemlju zapadnog krila Bijele kuće, od 511 kvadratnih metara.

To su prostorije u kojima odvija istorija, gdje se predsjednik sastaje sa zvaničnicima nacionalne bezbjednosti da razgovara o tajnim operacijama i osjetljivim vladinim pitanjima, razgovara sa stranim liderima i radi na rješavanju velikih kriza u nacionalnoj bezbjednosti.

U tom kompleksu su predsjednik Barak Obama i njegov tim gledali akciju hvatanja lidera Al Kaide, Osame bin Ladena 2011. Gdje je predsjednik Donald Tramp pratio 2019. operaciju u kojoj je ubijen lider Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadi. Gdje je predsjednik Lindon Džonson razmatrao planove tokom Vijetnamskog rata.

Najnovija promjena nije bila mala: Kompletno renoviranje je trajalo godinu dana.

Bijela kuća je ove nedjelje dozvolila rijetku posjetu grupe novinara. Predsjednik Džozef Bajden je u utorak obišao prostorije, a onda i dobio obavještajni izvještaj, rekao je Mark Gustafson, direktor sobe za vanredne situacije.

"Svidjelo mu se, misli da je renovirana fantastično", dodao je Gustafson.

"Ljudi, nova renovirana soba za vanredne situacije u Bijeloj kući je spremna i radi", saopštio je Bajden u postu na Iksu, bivšem Tviteru i zahvalio svima koji su na tome radili.

Renovirani prostor ima moderan, ali i staromodan osjećaj. Stari podovi, namještaj, kompjuteri i druga tehnologija zamijenjeni su sa prefinjenim mahagonijskim pločama iz Merilenda, kamenom iz Virdžinijskog kamenoloma, LED svjetlima koja mogu da mijenjaju boje i velikim monitorima. Prozirne staklene kancelarije zamagljuju se pritiskom na dugme. Cio prostor miriše kao novi automobil.

Ali ima još dosta fiksnih telefona. Mobilni nisu dozvoljeni iz sigurnosnih razloga. Postoje pregrade na ulazu u kojima se čuvaju telefoni, gdje je ranije ove godine pronađena vrećica sa kokainom.

Pristup je strogo kontrolisan i generalno ograničen na predsjednikove savjetnike za nacionalnu bezbjednost i vojne savjetnike. Svako ko sluša povjerljive brifinge mora da ima odobrenje. Čak su i građevinari koji su radili na renoviranju morali su da dobiju privremenu bezbjednosnu dozvolu. Svjetleći znakovi za deklasifikovano su zeleni, a crveni za povjerljivo.

Tajni kompleks je 1961. godine napravila Kenedijeva administracija nakon invazije u Zalivu svinja.

Predsjednik Džon F. Kenedi je vjerovao da bi trebalo da postoji krizni centar gdje bi zvaničnici mogli da koordinišu obavještajne informacije brže i bolje.

To je bilo poboljšanje, ali nije bilo baš udobno. Savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Ričarda Niksona, a zatim državni sekretar Henri Kisindžer, opisao je prostor kao "neudoban i u suštini depresivan."

Poslije terorističkih napada 11. septembara 2001, Bijela kuća je napravila značajno poboljšanje sobe za vanredne situacije. Predsjednici su koristili kompleks za sigurne video konferencije prije nego što je takva tehnologija postala prenosivija. Posljednje renoviranje je bilo 2007. godine. U kompleksu je svakodnevno vojno i civilno osoblje koje prati događaje širom svijeta.

Ima prijavnicu sa američkim pečatom u kamenu. Iza toga je glavna sala za sastanke, poznata kao "JFK soba". Sa desne strane je manja sala za sastanke i dvije zvučno izolovane sobe. Sa lijeve strane je "stražarski sprat", operativni centar koji radi 24 sata dnevno.

"To je kombinacija tradicionalnog i modernog“, rekao je Gustafson o novom prostoru.

Radnici su kopali metar i po pod zemljom da naprave više mjesta i instaliraju najnoviju tehnologiju koja omogućava zvaničnicima Bijele kuće da skupljaju obavještajne podatke iz različitih agencija pritiskom na nekoliko dugmića.

"Sada imamo sve mogućnosti“, rekao je Gustafson.

Gustafson je rekao da je cilj da nikada više ne bude potrebno kompletno renoviranje. Novi prostor je dizajniran tako da paneli mogu biti uklonjeni i ažurirani i nova tehnologija zamijenjena.

Soba JFK ima dugačak drveni sto sa šest kožnih stolica sa svake strane i po jednu na čelu za predsjednika. Džinovski ekrani su duž zadnjeg zida. Na predsjednikovom kraju sobe nalazi se pečat od metar i po, veći od starog pečata.

Nema mnogo fotografija sobe za vanredne situacije, ali jedna od najpoznatijih je slika Obame, državne sekretarke Hilari Klinton, tadašnjeg potpredsjednika Bajdena i drugih koji gledaju operaciju hvatanja bin Ladena.

To se dogodilo u manjoj konferencijskoj prostoriji koja više ne postoji. Potpuno je odsječena od prostora i poslata u Obaminu predsjedničku biblioteku, rekao je Gustafson. Na njenom mjestu su dvije manje sobe.

Druga stvar sačuvana za istoriju je stara telefonska govornica koja je stajala u kompleksu. Poslata je u skladište za Bajdenovu buduću predsjedničku biblioteku. Gustafson nije znao da li je nešto poslato bivšem predsjedniku Donaldu Trampu.

Gustafson je rekao da članovi osoblja moraju da budu spremni da pripreme sobe za povjerljive brifinge u kratkom roku, a Bajden je poznat po tome da dolazi na sastanke neočekivano, posebno kada je Rusija napala Ukrajinu.

Dok je kompleks bio zatvoren za renoviranje, zvaničnici Bijele kuće su koristili druga bezbjedna mjesta. Gustafson je rekao da se renovirana soba polako otvara, sa oko 60 odsto osoblja koje se vratilo.

Gustafson je rekao da su posjetioci ranije govorili da soba ne izgleda onako kako ju je predstavljao Holivud.

Sada međutim poručuju: "Ovo izgleda kao u filmovima."

Bonus video: