Glasanje za predsjednika Maldiva postalo izbor između približavana Indiji ili Kini

Muiz je obećao da će, ako postane predsjednik, otjerati indijske trupe s Maldiva i uravnotežiti trgovinske odnose koji su sada u velikoj mjeri u korist Indije

4277 pregleda 0 komentar(a)
Izbori na Maldivima, Foto: REUTERS
Izbori na Maldivima, Foto: REUTERS

Danas se glasa na predsjedničkim izborima na Maldivima, maloj zemlji s pola miliona stanovnika, što se pretvorilo u neformalni referendum o tome koja će regionalna sila – Indija ili Kina, imati najveći uticaj na tom arhipelagu na jugoistoku Indijskog okeana.

Osam kandidata se nadmeće za to mjesto, a sadašnji predsjednik Ibrahim Mohamed Solih, koji se smatra proindijskim i bori za drugi mandat, suočava se sa svojim glavnim rivalom Mohamedom Muizom koji ga kriitikuje da je Indiji dozvolio nekontrolisano prisustvo na Malldivima.

Muiz je obećao da će, ako postane predsjednik, otjerati indijske trupe s Maldiva i uravnotežiti trgovinske odnose koji su sada u velikoj mjeri u korist Indije.

Narodni nacionalni kongres, Muizova partija, smatra se izrazito prokineskom. Njen lider Abdulah Jamin, kada je bio predsjednik od 2013-2018, uveo je Maldive u kineski "Jedan pojas, jedan put". Ta inicijativa predviđa izgradnju luka, željeznice i puteva kako bi se proširila trgovina - i uticaj Kine - širom Azije, Afrike i Evrope.

I Indija i Kina se bore za uticaj u toj maloj državi koju čini 1.200 koralnih ostrva u Indijskom okeanu, uz glavni pomorski put između Istoka i Zapada.

Takođe postoji mogućnost da ta pretežno sunitska muslimanska zemlja postane konzervativnija jer obje strane podržavaju vjerski tvrdolinijaši. Oni ne podržavaju nasilje, ali žele veću kontrolu nad ženama, protiv su muzike i umjetnosti, kao i vjerskih sloboda.

Više od 282.000 ljudi ima pravo glasa na današnjim izborima. Kandidat bi morao da dobije 50 odsto plus jedan glas da bi pobijedio. U suprotnom, prva dva finalista bi se sastala u drugom krugu izbora kasnije ovog mjeseca.

Bonus video: