Rusija pohvalila deklaraciju G20

Učesnici samita G20 su u Nju Delhiju u subotu usvojili deklaraciju u kojoj se ne pominje osuda Rusije zbog rata, ali se pozivaju sve države da ne koriste silu u cilju zauzimanja teritorije

5451 pregleda 5 komentar(a)
Lideri na samitu u Nju Delhiju, Foto: Reuters
Lideri na samitu u Nju Delhiju, Foto: Reuters

Rusija je pohvalila deklaraciju Grupe 20 koja nije direktno kritikovala Moskvu zbog agresije na Ukrajinu i saopštila da su lideri na samitu u Nju Delhiju djelovali u interesu rješavanja sukoba, prenosi Rojters.

Učesnici samita G20 su u Nju Delhiju u subotu usvojili deklaraciju u kojoj se ne pominje osuda Rusije zbog rata, ali se pozivaju sve države da ne koriste silu u cilju zauzimanja teritorije.

U nedjeljama koje su prethodile samitu, zemlje G20 su nastojale da pronađu konsenzus o ukrajinskom sukobu sa Zapadom, koji je zahtijevao da se Moskva pozove na odgovornost zbog rata u Ukrajini i Rusije, koja je poručila da će blokirati svaku rezoluciju koja ne odražava njene stavove.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da zajednička deklaracija G20 nije ''nešto čime bi se trebalo ponositi''.

Bonus video: