Bajden: Jače veze SAD sa Vijetnamom zbog globalne stabilnosti, ne zbog obuzdavanja Kine

Američki predsjednik je rekao da Vijetnam želi da poveća stepen nezavisnosti, a američke kompanije traže alternativu uvozu iz kineskih fabrika

2859 pregleda 2 komentar(a)
Bajden u posjeti Vijetnamu, Foto: REUTERS
Bajden u posjeti Vijetnamu, Foto: REUTERS

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da ne pokušava da započne "hladni rat" sa Kinom tokom svoje prve posjete Vijetnamu već da želi da obezbijedi stabilnost širom svijeta.

"Imamo priliku da ojačamo saveze širom svijeta kako bismo održali stabilnost. To znači ovo putovanje", rekao je Bajden po dolasku u glavni grad Vijetnama pošto je učestvovao na samitu Grupe 20 u Indiji.

"Ne radi se o obuzdavanju Kine. Radi se o postojanju stabilne baze", izjavio je američki predsjednik.

Asošiejted pres navodi da američko širenje partnerstava na države Azije predstavlja širi napor da se Vašington suprotstavi uticaju Kine.

Bajden je rekao da Vijetnam želi da poveća stepen nezavisnosti, a američke kompanije traže alternativu uvozu iz kineskih fabrika.

Predsjednik SAD je svoju konferenciju za novinare otvorio rekavši da je "proputovao svijet za pet dana", od Vašingtona do Nju Delhija i sada Hanoja, pokazujući napore njegove administracije da stvori saveze.

Ceremonija dobrodošlice Džozefu Bajdenu koju organizuje Komunistička partija Vijetnama
Ceremonija dobrodošlice Džozefu Bajdenu koju organizuje Komunistička partija Vijetnamafoto: REUTERS

Činilo se da su pretrpani raspored uticali na 80-godišnjeg predsjednika, koji je završio svoje pojavljivanje pred medijima rekavši "Idem u krevet".

Odgovarajući na jedno pitanje, Bajden je rekao novinarima da se sastao sa kineskim premijerom Li Ćiangom tokom G20.

"Razgovarali smo o stabilnosti... To uopšte nije bilo sukobljavanje", rekao je on.

Bajden je posle dolaska u Hanoj otišao na sastanke sa vijetnamskim liderima.

"Možemo da pratimo 50-godišnji tok napretka između naših država od sukoba do normalizacije do ovog novog povišenog statusa", ​​rekao je Bajden posle sastanka sa Ngjien Fui Trongom, generalnim sekretarom Komunističke partije Vijetnama.

Trong je obećao da će njegova zemlja naporno raditi na primjeni dogovora. "Tek tada možemo reći da je to uspjeh", rekao je on.

Bonus video: