Vijetnam i SAD upozorili na prijetnju upotrebe sile u Južnom kineskom moru

Peking polaže prava na gotovo cijelo Južno kinesko more, koje predstavlja važan plovni put za svjetsku trgovinu, uprkos konkurentskih pretenzija Filipina, Vijetnama, Malezije i Burundija

3825 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednici SAD i Vijetnama Džo Bajden i Vo Van Thuong, Foto: Reuters
Predsjednici SAD i Vijetnama Džo Bajden i Vo Van Thuong, Foto: Reuters

Vijetnam i Sjedinjene Američke Države upozorili su danas u zajedničkom saopštenju na prijetnje silom ili upotrebu sile u Južnom kineskom moru, u poruci jasno upućenoj Pekingu i usvojenoj tokom posjete predsjednika SAD Džozefa Bajdena Hanoju.

SAD su se pored toga obavezale da će podržati Vijetnam u njegovom razvoju autonomne odbrane, navodi se u tekstu koji su potpisali američki predsjednik i šef vijentamske komunističke partije Ngujen Fu Trong.

U tekstu se ne pominje eksplicitno Kina.

Peking polaže prava na gotovo cijelo Južno kinesko more, koje predstavlja važan plovni put za svjetsku trgovinu, uprkos konkurentskih pretenzija Filipina, Vijetnama, Malezije i Burundija. Takav stav izaziva stalne tenzije i vrlo česte incidente, prenosi agencija Frans pres.

Zajedničko saopštenje objavljeno je drugog dana posjete američkog predsjednika Vijetnamu. U njemu se takođe navodi sloboda plovidbe i nadlijetanja, kao i neophodnost garantovanja trgovinske razmjene „bez ograničenja“ i „poštovanje suvereniteta“ u zoni koja je postala jedna od najnapetijih na planeti.

U petak su Filipini osudili „ilegalno“ djelovanje kineskih brodova u Južnom kineskom moru.

Bajden je juče odbacio da hoće da „obuzda“ ili „izoluje“ Peking, ali njegovo učešće ovog vikenda na samitu G20 u Indiji kao i posjeta Vijetnamu je, kako ocjenjuje Frans pres, nastojanje da pokaže snagu na vratima Kine.

Bajden takođe želi da u Vijetnamu i drugdje u regionu hvali industrijske šanse koje pružaju SAD, u trenutku kada se Peking suočava sa ekonomskim teškoćama.

Bonus video: