Tajvan detektovao 39 kineskih aviona, nosač aviona i 13 ratnih brodova u blizini ostrva

"Vojska pažljivo prati situaciju i dala je zadatak avionima, mornaričkim brodovima i kopnenim raketnim sistemima da odgovore", navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane

4369 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tajvan je saopštio da je detektovao 39 kineskih ratnih aviona i nosač aviona u blizini ostrva nakon što su američki razarač i kanadska fregata prošli kroz Tajvanski moreuz tokom vikenda.

Između nedelje i ponedeljka ujutru, oko ostrva je djelovalo 26 aviona i 13 ratnih brodova, dok je još 13 aviona otkriveno od ranih sati u ponedeljak, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana, piše Glas Amerike.

Kineski nosač Šandong takođe je otkriven u ponedeljak oko 111 kilometara jugoistočno od najjužnijeg vrha Tajvana, Eluanbi, kako plovi na istok i ulazi u zapadni Pacifik radi obuke, dodalo je Ministarstvo.

Kina gleda na Tajvan kao na svoju otcijepljenu pokrajinu i obećava da će ostrvo staviti pod kontrolu na bilo koji način, uključujući vojno preuzimanje.

Poslednjih godina, Peking je pojačao vojni i politički pritisak na Tajvan, često izvodeći pomorske vježbe ili šaljući ratne avione koji zuje iznad glava, kako bi "poklopili" bilo kakav diplomatski angažman sa Tajpejem.

Tajvan je saopštio da je 22 od 39 aviona koje je nedavno otkriveno prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza, uskog plovnog puta između ostrva i Kine.

"Vojska pažljivo prati situaciju i dala je zadatak avionima, mornaričkim brodovima i kopnenim raketnim sistemima da odgovore", navodi se u saopštenju tajvanskog ministarstva odbrane.

Kina je u subotu saopštila da su njene trupe "u stalnoj pripravnosti" pošto su dva broda koji pripadaju Sjedinjenim Državama i Kanadi plovila kroz Tajvanski moreuz.

Američka mornarica je saopštila da su brodovi bili razarač sa navođenim projektilima klase Ali Berk - USS Ralf Džonson i HMCS Ottava - i da tranzit "pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku".

Sjedinjene Države i zapadni saveznici povećali su praktikovanje "slobode plovidbe" preko Tajvanskog moreuza i spornog Južnog kineskog mora kako bi potvrdili da su oba pravca međunarodni plovni putevi, što je razbijesnilo Peking.

U aprilu je Peking izveo vojne vježbe kako bi simulirao opkoljavanje ostrva, nakon što se predsjednica Tajvana Cai Ingven sastala sastala sa predsjedavajući Predstavničkim domom SAD Kevinom Makartijem u Kaliforniji.

Bonus video: