Sela su potpuno uništena

Dok spasioci pod ruševinama tragaju za preživjelima, raste broj žrtava razornog zemljotresa u Maroku, a podataka o nestalima još nema

14842 pregleda 0 komentar(a)
Uništena džamija u mjestu Adasil, Foto: Rojters
Uništena džamija u mjestu Adasil, Foto: Rojters

Spasioci u Maroku juče su tragajući za preživjelima pretraživali sela koja su sravnjena sa zemljom u najsmrtonosnijem zemljotresu koji je pogodio tu zemlju u posljednjih više od šest decenija, dok je broj stradalih skoro 2700, a razmjeri razaranja tek postaju vidljiviji.

Spasilački timovi iz Španije, Britanije i Katara pridružili su se naporima za pronalaženje ljudi zatrpanih ispod ruševina nakon što je zemljotres jačine 6,8 stepeni u petak veče pogodio zemlju sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Mnogi preživjeli su proveli četvrtu noć zaredom na otvorenom, nakon što su njihovi domovi srušeni ili proglašeni nebezbjednim. Državna televizija je objavila da je u zemljotresu stradala 2681 osoba dok je preko 2500 povrijeđeno.

Maroko zemljotres
foto: REUTERS

Na snimcima iz udaljenog sela Imi Ntala, koje je zabilježio španski spasilac Antonio Nogales iz humanitarne grupe Udruženi vatrogasci bez granice, vide se muškarci kako s psima pretražuju ruševine.

“Nivo razaranja je... potpun”, kazao je za Rojters Nogales pokušavajući da nađe prave riječi da bi opisao ono što vidi. “Nijedna kuća nije ostala. Počećemo potragu sa psima kako bismo vidjeli da li je iko preživio.”

U Imgdalu, selu oko 75 kilometara od Marakeša, žene i djeca juče su boravili u improvizovanim šatorima duž puta i pored uništenih zgrada.

U selu Tafegagte Hamid ben Hana je opisao kako je njegov osmogodišnji sin stradao pod ruševinama nakon što je pošao u kuhinju da donese nož za lubenicu dok se porodica pripremala da večera. Ostatak porodice je preživio.

Budući da su najteže pogođene nedostupne oblasti, vlasti nijesu objavile procjene broja nestalih. Budući da su putevi blokirani zbog urušavanja stijena pristup najteže pogođenim oblastima je težak.

Mnoge građevine su se lako srušile, uključujući veliki broj tradicionalnih kuća od blata, kamena i grubog drveta, koje su karakteristične za Visoki Atlas i privlače veliki broj turista.

“Teško je izvući ljude žive iz ruševina budući da se većina zidova prilikom pada pretvorila u prašinu i zemlju ne ostavljajući prostor za disanje”, kazao je za Rojters jedan pripadnik vojske, koji je želio da ostane anoniman.

Maroko
foto: REUTERS

Šteta nanijeta kulturnom nasljeđu Maroka postepeno postaje očigledna. Zgrade u starom dijelu Marakeša, koji je dio Uneskove svjetske baštine, su oštećene. Zemljotres je takođe nanio ozbiljnu štetu istorijski značajnoj Tinmel džamiji iz 12. vijeka, koja se nalazi u udaljenom planinskom području bliže epicentru.

Preživjeli koji se bore kako bi pronašli sklonište i zalihe kazali su da je reakcija vlade spora, mada je juče djelovalo da se aktivnosti ubrzavaju. Ni kralj Muhamed VI ni premijer Aziz Akanuš do sinoć se nijesu obraćali građanima.

Maroko je prihvatio pomoć Španije i Britanije koje su poslale ekipe za potragu i spasavanje, kao i pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

Evropska unija je saopštila da će nevladinim humanitarnim organizacijama u Maroku za početak na raspolaganje staviti milion eura.

Državna televizija je saopštila da je vlada procijenila potrebe i uzela u obzir važnost koordinacije humanitarnih napora prije prihvatanja pomoći i da bi kasnije mogla prihvatiti ponude drugih država.

Francuska i Njemačka su umanjile značaj činjenice da Maroko nije odmah prihvatio njihove ponude za pomoć.

Njemačka je juče saopštila da ne vidi naznake da je ta odluka politički motivisana, dok je Francuska u nedjelju saopštila da je spremna da pomogne Maroku čim ta zemlja uputi zvanični zahtjev i da je svaka kontroverza u vezi s tim “neosnovana”.

Odnosi Pariza i Rabata su pogoršani posljednjih godina uglavnom zbog pitanja Zapadne Sahare, sporne teritorije koju Maroko želi da francuska prizna kao marokansku. Maroko od januara nema ambasadora u Parizu, podsjeća Rojters.

Bonus video: