Novi detalji razmjene zatvorenika: SAD po prvi put priznale da će osloboditi pet Iranaca

Potvrda SAD o pristanku da oslobodi pet Iranaca došla je u saopštenju Stejt departmenta poslatom Glasu Amerike

8050 pregleda 0 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Pojavili su se novi detalji o neposrednoj razmjeni zarobljenika između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana, pri čemu su SAD po prvi put priznale da će kao deo sporazuma osloboditi pet Iranaca čija je imena vlada u Teheranu potvrdila Glasu Amerike.

Potvrda SAD o pristanku da oslobodi pet Iranaca došla je u saopštenju Stejt departmenta poslatom Glasu Amerike kasno u ponedjeljak. Nekoliko sati ranije, zapadne novinske agencije javile su da je državni sekretar Entoni Blinken obavijestio Kongres SAD o predstojećem potezu.

SAD i Iran su već 10. avgusta potvrdili da će, prema sporazumu o zatvorenicima, Teheran takođe osloboditi pet američkih državljana za koje je Vašington rekao da su nepravedno pritvoreni.

"Kao što smo ranije rekli, SAD su se složile da dozvole transfer sredstava iz Južne Koreje na ograničene račune u finansijskim institucijama u Kataru i da oslobode pet iranskih državljana koji su trenutno pritvoreni u Sjedinjenim Državama kako bi se omogućilo oslobađanje pet američkih državljana pritvorenih u Iranu", napisao je portparol Stejt departmenta Glasu Amerike.

Iranska misija u UN-a u Njujorku potvrdila je u poruci Glasu Amerike imena petorice Iranaca koje bi trebalo da budu razmijenjeni. Imena je prvi put objavio novinski sajt Al-Monitor ranije u ponedjeljak.

Među pet iranskih državljana koje je Iran imenovao su Kaveh Lotfolah Afrasiabi, Merdad Ansari, Amin Hasanzadeh, Reza Sarangpur Kafrani i Kambiz Atar Kašani. Sva petorica su među 11 Iranaca koje je Glas Amerike prvi identifikovao u izvještaju od 24. avgusta kao potencijalne kandidate za uključivanje u razmjenu.

Na pitanje Glasa Amerike da potvrdi da li će pet osoba koje je Iran identifikovao biti oslobođeno, portparol Stejt departmenta je odbio da odgovori. Svi su uhapšeni po federalnim optužbama za kršenje američkih sankcija Iranu ili pružanje Teheranu drugih oblika nezakonite pomoći.

Takođe nije bilo potvrde iz SAD o tome kada i kako će pet Amerikanaca i pet Iranaca biti razmijenjeni.

Portparol Stejt departmenta rekao je da SAD nastavljaju da rade na oslobađanju pet američkih državljana i da pomno prate njihovo zdravlje uz pomoć svojih švajcarskih partnera, ali je dodao: "U ovom trenutku nemamo novosti koje bismo mogli da podijelimo".

Iranska državna novinska agencija IRNA citirala je u ponedjeljak portparola ministarstva spoljnih poslova Nasera Kananija koji je naveo da će se razmjena dogoditi "u bliskoj budućnosti".

Od pet osoba koje je Iran imenovao, četiri su Iranci bez državljanstva SAD: Afrasiabi, Ansari, Hasanzadeh i Kafrani. Afrasiabi i Hasanzadeh imaju stalni boravak u SAD, dok Kafrani nema pravni status u SAD. Peti Iranac, Kašani, ima iransko-američko dvojno državljanstvo.

Trojica od petorice su pušteni na slobodu pod nadzorom: Afrasiabi, Hasanzadeh i Kafrani. Njihovo uključivanje u ugovor o zatvorenicima značilo bi da se federalne optužbe protiv njih povlače i da su oslobođeni ograničenja kretanja van svojih domova.

Druga dvojica, Ansari i Kašani, izdržavaju kazne u federalnim zatvorima u Luizijani, odnosno Mičigenu. Njihovo uključivanje u sporazum značilo bi puštanje na slobodu nekoliko mjeseci prije isteka zatvorske kazne, koja se završava u decembru za Ansarija i u februaru za Kašanija.

Govoreći za Glas Amerike u ponedjeljak, Bari Rozen, bivši američki talac u Iranu, rekao je da očekuje da se većina od pet Iranaca koje će SAD osloboditi neće vratiti u tu zemlju jer imaju značajne veze sa Amerikom. Slika razmjene zatvorenika na aerodromskoj pisti negdje na Bliskom istoku pružila bi Iranu propagandni podsticaj, ali on sumnja da bi SAD pristale na akciju režiranu na takav način.

Kritike i pohvale

Kritičari politike Bajdenove administracije prema Iranu rekli su za Glas Amerike da bi sporazum o oslobađanju pet Iranaca imao negativne posljedice po SAD.

"Islamska Republika će ovo najaviti kao značajnu pobjedu za svoju dugogodišnju politiku hvatanja zapadnih talaca u zamjenu za otkup i oslobađanje propisno osuđenih iranskih državljana", rekla je Andrea Striker iz Vašingtonske istraživačke grupe Fondacija za odbranu demokratije.

"Umjesto da se suoči sa američkim kaznama ili posljedicama, režim će biti ohrabren da nastavi da otima nevine ljude", dodala je ona.

Bajdenova administracija odbacila je tvrdnje kritičara koji su rekli da je odmrzavanje šest milijardi dolara sredstava u južnokorejskim bankama poput isplate otkupa. Rečeno je da će Teheran ponovo dobiti pristup iranskim sredstvima koja su bila zamrznuta američkim sankcijama i da će moći da im pristupi samo preko treće strane za humanitarne nabavke, pod nadzorom SAD.

Džejson Brodski, politički direktor američke grupe Ujedinjenih protiv nuklearnog Irana, rekao je da veruje da bi odmrzavanje šest milijardi dolara trebalo da bude "više nego dovoljno" za obezbjeđivanje oslobađanja Amerikanaca koje drži Iran.

"Dodatno oslobađanje Iranaca optuženih za zločine u SAD je pokušaj Teherana da stvori lažnu jednakost između pravosudnog sistema u Sjedinjenim Državama i sistema nepravde u Iranu", rekao je Brodski.

Sina Tusi, istraživač u Vašingtonskom Centru za međunarodnu politiku i pristalica američko-iranskog sporazuma u nastajanju, pozitivno je reagovao na razvoj događaja u ponedjeljak u objavi na platformi društvene mreže Iks.

"Ovo je dobrodošao razvoj događaja je da su SAD i Iran blizu sprovođenja sporazuma koji će donijeti izvjesno olakšanje porodicama nepravedno držanih zatvorenika, kao i milionima Iranaca koji pate od ekonomske krize izazvane američkim sankcijama", napisao je Tusi.

Iran je u avgustu potvrdio da je stavio u kućni pritvor pet američkih zatvorenika. SAD su imenovale trojicu - Siamaka Namazia, Emada Šargija i Morada Tabaza, ali su odbile da imenuju drugu dvojicu čija pritvor nije prethodno potvrđen, pozivajući se na njihovu privatnost.

Namazi, Šargi, Tabaz i jedan od preostale dvojice američkih zatvorenika prebačeni su iz zloglasnog zatvora Evin u Teheranu u kućni pritvor u hotelu čije ime nije navedeno, gdje će ih čuvati iranske službe, rekao je advokat za ljudska prava Džared Genser u saopštenju od 10. avgusta.

On je rekao i da je peta Amerikanka žena koja je već bila u kućnom pritvoru.

Bonus video: