Kim se sastao sa Putinom, rekao da Rusija vodi "sveti rat" sa Zapadom

Putin je kazao da postoje mogućnosti za bilateralnu vojno-tehničku saradnju, ali je dodao da će Rusija poštovati svoje međunarodne obaveze

44857 pregleda 130 reakcija 40 komentar(a)
Kim i Putin, Foto: Reuters
Kim i Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2023. 13:48h

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un kazao je danas ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako je siguran da će ruska vojska i narod pobijediti "zlo", prenosi Rojters.

Kim je posjetio ruski Daleki istok, u trenutku kad zapadne obavještajne agencije tvrde da Moskva želi nabaviti sjevernokorejsko oružje i municiju za upotrebu u svojoj agresiji na Ukrajinu.

Naveo je da je sa Putinom razgovarao o političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu, ali i Evropi, te da su zaključili da je potrebno produbiti stratešku saradnju.

„Duboko sam uvjeren da će herojska ruska vojska i narod naslijediti tradiciju pobjede, samouvjereno pokazati neprocjenjivo dostojanstvo i čast na frontovima specijalne vojne operacije“, rekao je Kim, kako prenosi Rojters.

„Ruska vojska i narod će sigurno odnijeti veliku pobjedu u svetoj borbi za kaznu velikog zla koje pretenduje na hegemoniju i hrani ekspanzionističku iluziju“, dodao je.

fff
foto: Reuters

Putin je izjavio da će Kim nastaviti svoju turneju po Dalekom istoku Rusije posjetom Vladivostoku i odbrambenim i drugim fabrikama u Komsomolsku na Amuru, prenijela je agencija RIA.

On je takođe rekao da postoje mogućnosti za bilateralnu vojno-tehničku saradnju, ali je dodao da će Rusija poštovati svoje međunarodne obaveze.

Putin je rekao da će Rusija pokazati Kimu u Vladivostoku sposobnosti svoje Pacifičke flote. Dodao je da Rusija ima šta da ponudi Sjevernoj Koreji i u oblasti poljoprivrede.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su razgovori dvojice zvaničnika bili "važni i sadržajni", objavio je Interfaks.

Peskov je dodao da je Sjeverna Koreja zainteresovana za saradnju sa Rusijom u oblastima avijacije i transporta, te da Rusija vidi izglede za saradnju sa Pjongjangom u svemiru, prenio je Tas.

Kim je jutros vozom stigao na željezničku stanicu kosmodroma Vostočni, u ruskoj Amurskoj oblasti, gdje ga je dočekao Putin s kojim je, na početku susreta, pregledao lansirni kompleks kosmičkog raketnog sistema Sojuz-2.

Putin je tom prilikom izjavio da će Moskva pomoći Sjevernoj Koreji u izgradnji svemirskih satelita, prenosi Rojters.

Upitan da li će on i Kim razgovarati o snabdijevanju oružjem, naveo je da će razgovarati o svim temama, prenijele su ruske državne agencije.

Kim je rekao Putinu da Rusija vodi "sveti rat" sa Zapadom i da će se dvije zemlje zajedno boriti protiv „imperijalizma", prenosi Rojters.

„Rusija se podigla na svetu borbu da zaštiti svoj suverenitet i bezbjednost... od hegemonističkih sila“, rekao je Kim Putinu preko prevodioca. „Uvijek ćemo podržavati odluke predsjednika Putina i ruskog rukovodstva... i bićemo zajedno u borbi protiv imperijalizma", dodao je.

Putin je rekao da se sastanak dvojice lidera dešava u "veoma posebnom trenutku".

Podsjetio je da je Moskva prva priznala nezavisnost Sjeverne Koreje prije 75 godina. Rekao je da dvije zemlje treba da razgovaraju o ekonomskoj saradnji i pitanjima humanitarne prirode.

Kim je rekao da je bivši Sovjetski Savez odigrao veoma veliku ulogu u "oslobađanju naše zemlje".

„Naše prijateljstvo ima duboke korijene i sada su odnosi sa Ruskom Federacijom na prvom mjestu za našu zemlju. Siguran sam da će naš sastanak biti sljedeći korak za podizanje odnosa na viši nivo", naveo je on.

Bonus video: