Katastrofalne posledice nevremena u Libiji

Nakon strašnog nevremena u Libiji još uvijek traje potraga za hiljadama nestalih. Najteže je pogođen lučki grad Derna. UN, EU i Njemačka organizuju humanitarnu pomoć

5348 pregleda 2 komentar(a)
Posledice poplava u Derni, Foto: REUTERS
Posledice poplava u Derni, Foto: REUTERS

Nakon katastrofalnih poplava s hiljadama mrtvih i nestalih, Ujedinjene nacija organizuju pomoć za Libiju. Kako je rekao portparol generalnog sekretara svjetske organizacije Antonija Gutereša, pomoć se organizuje u saradnji s lokalnim, nacionalnim i međunarodnim partnerima. On je takođe prenio da je jedan tim UN na licu mjesta, kao i da se komunicira s lokalnim vlastima kako bi se utvrdile potrebe ugroženih ljudi.

Oluja Danijel, koja je već prouzrokovala ogromne štete u Grčkoj, u nedelju je stigla do sjevernoafričke države Libije u kojoj živi oko sedam miliona ljudi.

Najmanje 10.000 nestalih

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova regiona Istočna Libija saopštio je da je samo u najjače pogođenom gradu, Derni, smrtno stradalo više od 5.300 ljudi. A Otman Abdel Džalil, ministar zdravlja u vladi tog regiona, za novinsku agenciju AP je rekao da su mnogi ljudi još uvijek zatrpani ruševinama ili ih je voda odnijela u more. On je dodao da je šokiran razmjerama razaranja.

„Tragedija je veoma dramatična i prevazilazi mogućnosti Derne i naše vlade“, izjavio je ministar zdravlja.

Za sada još uvijek nema pouzdanih informacija o stradalima. Vlasti u Derni su u utorak (12. septembar) izvijestile o 2.300 mrtvih. Vjerovatno će biti još više žrtava, rekao je Tamer Ramadan, šef libijske delegacije pri Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. On je naglasio da se još uvijek najmanje 10.000 osoba vode kao nestali, te da je u bjekstvu pred vodenim masama svoje domove moralo da napusti više od 40.000 ljudi.

Nestale su čitave stambene četvrti

Dernu je 2019. osvojila vojska uticajnog generala Kalife Haftara. On kontroliše velika područja u Istočnoj Libiji. Lučki grad Darnah ili Derna spominje se još u antičko doba. Veći dio moderne infrastrukture, uključujući i uništene brane, sagrađen je za vrijeme vladavine Muamera el Gadafija.

Stanovnici grada objavili su na internetu video-snimke katastrofalnih razaranja. Na ušću rijeke Vadi Derna voda je odnijela čitave stambene četvrti. Višespratnice koje su se prethodno nalazile podalje od rijeke djelimično su urušene i pokrivene debelim slojem mulja. Stanovnik Derne Ahmed Abdala ispričao je da je, nakon što je voda probila dvije brane, centar grada zalio ogroman vodeni talas koji je uništavao sve pred sobom.

Spasioci i dalje tragaju za preživjelima. Mnoga poplavljena područja još uvijek su odsječena od svijeta. Slike koje dolaze iz te ratom uništene zemlje pokazuju nevjerovatne razmjere razaranja koje su prouzrokovale vodene mase. Osim Derne, stradali su i gradovi Al Bajdu, Al Marj, Susa i Bengazi koji se nalaze na Sredozemnom moru.

Pomoć uprkos neprijateljstvu

Politička situacija u Libiji već godinama je obilježena sukobima. Za vlast se bore dve vlade: jedna sa sedištem na istoku, a druga na zapadu zemlje. Vlada u gradu Tripoliju, koju su priznale UN, obećala je milionsku pomoć za pogođena područja – iako ona nisu pod njenom kontrolom. Na raspolaganje su stavljene dvije milijarde libijskih dinara (oko 384 miliona eura), prenijela je u utorak državna libijska novinska agencija Lana. Vlada premijera Abdula Hamida Dbeibeha u ponedeljak je proglasila trodnevnu žalost ističući važnost „jedinstva svih Libijaca“ s obzirom na katastrofu. Iz Tripolija su prema istoku krenuli konvoji s humanitarnom pomoći.

I Turska je poslala svoje spasilačke ekipe s čamcima za spašavanje, šatorima i hranom, objavio je predsjednik Redžep Tajip Erdogan na internet-mreži Iks. Na istoj platformi oglasio se i komesar EU za upravljanje krizama. „Mi smo spremni da odmah podržimo svoje partnere na licu mjesta“, napisao je Janez Lenarčič.

Njemačka vlada razmatra kako da pomogne Libiji

Njemački kancelar Olaf Šolc je vijesti koje dolaze iz Libije nazvao „šokantnim“. „Mi smo u mislima sa svim pogođenima i njihovim porodicama“, objavio je na Iksu.

Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da vlada razmatra slanje pomoći u Libiju: „U intenzivnom smo kontaktu s libijskom vladom i međunarodnim partnerskim organizacijama.“

Istovremeno, ističe se da je situacija u poplavljenim područjima i dalje nepregledna. „Trenutno se u vladi dogovaramo kako da ispunimo zahtjev libijske vlade za pružanjem međunarodne pomoći, posebno razmatramo koje su najveće potrebe i gdje mi možemo da pružimo podršku“, prenijelo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

A njemačka ministarka unutrašnjih unutrašnjih poslova Nensi Fezer poručila je da Savezna agencija za tehničku pomoć već priprema šatore, svetiljke, poljske krevete, ćebad, vreće za spavanje, agregate za struju, kao i higijenske potrepštine.

Bonus video: