Ambasada Palestine: Izrael pretvorio sporazum iz Osla u proces kolonizacije i aparthejda u okupiranoj Palestini

"30 godina nakon potpisivanja "Sporazuma iz Osla" u Bijeloj Kući u Vašingtonu, nijedna američka administracija ili međunarodna zajednica nisu preduzeli nijednu praktičnu mjeru kako bi Izrael, okupatorsku silu, držale odgovornom za nepoštovanje sporazuma..."

1316 pregleda 0 komentar(a)
Potpisnici sporazuma iz Osla: Premijer Izraela Jicak Rabin, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton i predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Potpisnici sporazuma iz Osla: Premijer Izraela Jicak Rabin, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton i predsjednik Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Ambasada Palestine u Crnoj Gori saopštila je danas da je u protekle tri decenije, Izrael kao okupatorska sila, pretvorio privremeni sporazuma iz Osla u proces kolonizacije i realnost aparthejda u okupiranoj Palestini.

Poručili su i da infografika i činjenice ilustruju ključna izraelska kršenja nad palestkinskim narodom u posljednjih 30 godina (1993-2023):

Oslo proces
foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

1993. godina

Potpisivanje Sporazuma o deklaraciji principa između Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Izraela, uspostavljajući privremeni petogodišnji period za završetak pregovora o konačnom status. Nakon toga uslijedili su i povezani sporazumi, uključujući i Oslo II.

1999. godina

Završetak prelaznog perioda bez konačnog sporazuma o statusu zbog nepopustljivosti Izraela u implementaciji i kršenju uslova sporazuma.

2000. godina

Nakon Samita u Kemp Dejvidu, izraelski i američki zvaničnici natjerali su PLO da prihvati sporazum o konačnom statusu koji je bio protiv palestinskih prava. Nekoliko mjeseci nakon toga, Arijel Šaron je naredio da se izvrši vojna racija na kompleks džamije Al-Aksa, što je izazvalo drugu Intifadu.

2002. godina - Arapska mirovna inicijativa

Članovi arapske lige usaglasili su se oko inicijative koja nudi normalizaciju odnosa sa Izraelom u zamjenu za povlačenje Izraela sa Okupirane Palestinske Teritorije iz 1967 godine i prihvatanje pravednog i dogovorenog rješenja za palestinske izbjeglice na osnovu Rezolucije 194 koju je donijela Generalna skupština UN-a.

2003. godina – Mapa puta

Ove godine Rezolucijom 1515 Savjet Bezbjednosti usvaja se niz mjera za olakšavanje pregovora, uključujući i potpuni prekid aktivnosti oko ilegalnih izraelskih naselja.

2004. godina

Međunarodni sud pravde dao je savjetodavno mišljenje o izraelskom aneksionom zidu da je nezakonit.

2005. godina

Izraelsko jednostrano povlačenje iz Gaze koja je izolovana i stavljena pod okupaciju i opsadu.

2007. godina – Konferencija u Anapolisu

Nova runda pregovora ali napori propadaju.

2012. godina

Priznavanje Palestine od strane UN-a kao države koja nije članica (uslijedilo je nakon punopravnog članstva Palestine u UNESKO 2011. godine)

2013/2014. godina

Posljednja runda pregovora pod Obaminom administracijom.

2021. godina

Palestinske, izraelske i međunarodne organizacije za ljudska prava osuđuju izraelski aparthejd u okupiranoj Palestini.

Iz Ambasade Palestine su rekli da je tokom ovih 30 godina Izrael, okupatorska sila, među ostalim kršenjima međunarodnog prava:

• Ubio je 13.150 Palestinaca • Među kojima je 187.200 povrijeđenih Palestinaca. • Uhapšeno je 140 hiljada Palestinaca, uključujući djeca. • Srušeno je 9.500 palestinskih građevina i kuća. • Izvršeno je 130.450 vojnih napada. • Uvećan je broj kolonijalnih setlera na 740.000 i 100 hiljada naseljeničkih jedinica.

"30 godina nakon potpisivanja "Sporazuma iz Osla" u Bijeloj Kući u Vašingtonu, nijedna američka administracija ili međunarodna zajednica nisu preduzeli nijednu praktičnu mjeru kako bi Izrael, okupatorsku silu, držale odgovornom za nepoštovanje sporazuma i za nastavak kršenja međunarodnog prava i osnovnih prava palestinskog naroda", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: