Supruga meksičkog narko bosa"El Čapa" Guzmana puštena iz zatvora u SAD

Koronel je priznala krivicu za trgovinu drogom i osuđena je na tri godine zatvora u novembru 2021. godine, ali je prevremeno puštena na slobodu.

22488 pregleda 10 komentar(a)
Koronel, Foto: Reuters
Koronel, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.09.2023. 21:48h

Ema Koronel, supruga zatvorenog meksičkog narko bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, puštena je iz zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), prenosi BBC.

Koronel je priznala krivicu za trgovinu drogom i osuđena je na tri godine zatvora u novembru 2021. godine, ali je prevremeno puštena na slobodu.

Federalni zavod za zatvore potvrdio je njeno oslobađanje.

Vjeruje se da je 34-godišnjakinja napustila popravni institut za ljude sa kriminalnom pozadinom u Kaliforniji, gdje je prebačena iz saveznog zatvora u junu.

Njen muž služi doživotnu kaznu u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem u američkoj državi Oregon.

Prošlog mjeseca je poslao rukom pisano pismo u kome traži da se njegovoj supruzi i njihovim ćerkama dozvoli da ga posjete u zatvoru.

"El Čapo" Guzman (66) proglašen je krivim 2019. za upravljanje kartelom Sinaloa.

Američki zvaničnici za sprovođenje zakona procjenjuju da je transnacionalna kriminalna organizacija sa sjedištem u Meksiku prokrijumčarila više od 1.000 tona kokaina, marihuane, metamfetamina i heroina u SAD.

Ubice kartela kidnapovali su, mučili i ubijali članove rivalskih bandi da bi učvrstili njegovu moć.

Kartel Sinaloa je takođe podmićivao policajce i visokorangirane političare u Meksiku i širom Centralne Amerike da zažmure na pošiljke droge ili čak da dojave kartelu o predstojećim racijama.

Ema Koronel je prvi put upoznala Guzmana kada je imala 17 godina i takmičila se na lokalnom takmičenju ljepote.

Njen otac, Ines Koronel, bio je visokorangirani član kartela Sinaloa koji trenutno služi 10-godišnju kaznu u Meksiku zbog šverca droge.

Guzman je vodio kartel iz raznih skrovišta u sjevernom Meksiku nakon što je pobjegao iz zatvora u kolicima za veš 2001. godine.

Ozvaničili su svoju vezu na ceremoniji kada je Ema Koronel imala 18 godina - iako nije jasno da li je njihov brak ikada zvanično registrovan kod meksičkih vlasti.

Koronel, koja ima dvojno američko-meksičko državljanstvo, otputovala je u Kaliforniju 2011. da bi rodila ćerke bliznakinje, što znači da djeca imaju američko državljanstvo.

Guzman je 2014. uhapšen nakon 13-godišnje potrage i poslat u zatvor Altiplano sa maksimalnom sigurnošću u Meksiku.

Trebalo mu je samo 17 mjeseci da ponovo pobjegne, ovog puta koristeći motocikl na šinama koji je vodio do obližnjeg skladišta.

Na njenom suđenju, tužioci su rekli da je Koronel odigrala ključnu ulogu u bjekstvu njenog muža.

Ona je takođe optužena da je bila glasnik svog muža i tokom njegovog bjekstva i iza rešetaka, prenoseći naređenja njegovim poručnicima kartela i njegovim sinovima sa njegovim prethodnim ženama, koje su poznati kao Čapitosi (Mali Čapo).

Nakon bjekstva iz tunela 2015, Guzman je uspio da izbjegne hapšenje šest mjeseci pre nego što su ga meksičke specijalne snage konačno uhvatile ispred Los Močisa, u njegovoj matičnoj državi Sinaloa.

Godinu dana kasnije izručen je SAD i suđeno mu je u Njujorku.

Koronel se svakodnevno pojavljivala u sudnici u Bruklinu.

Besprekorno odjevena i savršeno očešljana, ona se smijala i mahala je suprugu iz dijela sudnice dostupnog javnosti.

Izjavila je za Njujork tajms da ne prepoznaje supruga u groznom svjedočenju o njemu, već ga je opisala kao "izvrsnog oca, prijatelja, brata, sina i partnera".

Kada je Guzman osuđen u februaru 2019, supružnici su podigli palac jedno prema drugom.

Koronel je bila na slobodi gotovo dvije godine poslije toga dok je nisu uhapsili na aerodromu Duls nadomak Vašingtona u februaru 2021.

Tužilaštvo je tvrdilo da je bila svjesna kriminalnih aktivnosti Guzmana i da je "shvatala razmjere trgovine drogama kartela Sinaloa".

Ona je priznala krivicu za trgovinu narkoticima i pranje novca.

Tokom izricanja presude, Koronel je zamolila za milost prema njenoj djeci.

"Molim vas da ne dozvolite da odrastaju bez majčinog prisustva", rekla je sudiji.

Osuđena je na tri godine zatvora, a kazna je kasnije umanjena, što je dovelo do njenog današnjeg izlaska.

Nije poznato kakvi su joj planovi za budućnost, ali pismo Guzmana u kojem moli za dozvolu da ga Koronel posjeti u zatvoru u Oregonu ukazuje da će se to i desiti.

U tom dokumentu on navodi da njihove ćerke, koje sada imaju 12 godina, "uče u Meksiku i mogu da otputuju kako bi ga posjetile samo tokom raspusta, najviše dva ili tri puta godišnje".

Bonus video: