Birače brinu Bajdenove godine

Istraživanje pokazalo da aktuelni predsjednik SAD i Donald Tramp imaju izjednačenu podršku građana

12165 pregleda 20 reakcija 17 komentar(a)
Foto: JONATHAN ERNST
Foto: JONATHAN ERNST

Šanse predsjednika SAD Džoa Bajdena da bude ponovo izglasan na izborima u novembru 2024. ugrožava zabrinutost birača zbog njegovih godina, ekonomije i kriminala, što otvara put republikanskom izazivaču Donaldu Trampu da se vrati u Bijelu kuću, pokazala je Rojters/Ipsos anketa.

Prema istraživanju, 80-godišnji Bajden je izjednačen sa Trampom a za obojicu bi glasalo po 39 odsto birača dok je svaki peti neodlučan.

Demokrate su u velikoj prednosti među biračima koje najviše brine zaštita prava na abortus, dok su republikanci u prednosti kod onih koje zabrinjava kriminal, pokazala je anketa.

Tramp ima politički potencijal uprkos nizu federalnih i državnih krivičnih optužbi koje se tiču njegovih pokušaja da poništi izbornu Bajdenovu pobjedu 2020. i nepropisnog rukovanja povjerljivim dokumentima. Očekuje se da će veći dio naredne godine provesti u sudnicama, istovremeno se baveći kampanjom.

Donald Tramp
foto: REUTERS

Međutim, za Bajdena je zabrinjavajuće to što Tramp ima malu prednost u sedam država gdje je rezultat predsjedničkih izbora 2020. bio najneizvjesniji: Džordžiji, Arizoni, Viskonsinu, Pensilvaniji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Mičigenu. U tim državama Tramp vodi sa 41 odsto podrške, dok Bajdena podržava 35 odsto birača, a 24 odsto su neodlučni.

Anketa je sprovedena u periodu od 8. do 14. septembra na uzorku od 4.413 ispitanika, a margina greške je oko dva procentualna poena.

Bajden je suočen s rizikom da izgubi nezavisne birače, koji su ga ubjedljivo podržali 2020. Ako bi se izbori održali sada, Tramp bi imao podršku od 32% među nezavisnim biračima, dok bi Bajden imao 30%, što praktično predstavlja izjednačen rezultat, ističe Rojters.

Bajden je u prednosti kada je u pitanju zaštita prava na abortus, teme koja je veoma važna za demokrate kao i za mnoge ostale građane. U junu 2022. godine, američki Vrhovni sud preinačio je odluku iz slučaja Rou protiv Vejda iz 1973. kojom se priznaje ustavno pravo na abortus.

Osamdeset i osam odsto Demokrata ocijenilo je pravo na abortus kao temu koja će uticati na njihovu odluku prilikom glasanja, dok je svaki šesti ispitanik kazao da je to najvažnije pitanje ili jedino koje ih stvarno zanima.

Štaviše, svaki treći republikanac smatra da Demokratska partija ima najbolji pristup toj temi, dok nezavisni birači tim povodom ubjedljivo podržavaju demokrate.

Birači su izrazili zabrinutost zbog Bajdenove starosne dobi i sposobnosti da obavlja dužnost. Sedamdeset sedam odsto ispitanika, uključujući 65 odsto demokrata, kazalo je da je Bajden prestar da bi bio predsjednik, dok je svega 39 odsto kazalo da je dovoljno mentalno sposoban da obavlja dužnost.

Poređenja radi, 56 odsto ispitanika kazalo je da Tramp prestar za tu funkciju, dok je 54 odsto kazalo da je mentalno sposoban da se pozabavi sa izazovima predsjedničkog mandata.

Bonus video: