Ovidio Guzman izručen SAD

Ovidio Guzman je bio kratko uhapšen 2019. godine, ali je pušten po naređenju predsjednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora kako bi se izbjeglo krvoproliće kada je njegov kartel uzvratio udarac

11685 pregleda 2 komentar(a)
Ovidio Guzman, Foto: Reuters
Ovidio Guzman, Foto: Reuters

Ovidio Guzman, sin zatvorenog meksičkog narko bosa Hoakina "El Čapa" Guzmana, izručen je u petak Sjedinjenim Državama kako bi se suočio sa optužbama za trgovinu fentanilom.

Američki državni tužilac Merik Garland rekao je da je izručenje Ovidija Guzmana posljednji korak u američkim naporima da napadnu "svaki aspekt" operacija trgovine drogom koje vodi kartel Sinaloa koji je dugo povezan sa porodicom Guzman, prenosi agencija Rojters.

"Zahvalan sam našim kolegama iz meksičke vlade za ovo izručenje", naveo je Garland u saopštenju.

Dva meksička zvaničnika potvrdila su izručenje 33-godišnjeg Guzmana.

Ovidio Guzman je bio kratko uhapšen 2019. godine, ali je pušten po naređenju predsjednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora kako bi se izbjeglo krvoproliće kada je njegov kartel uzvratio udarac.

On je uhvaćen u januaru nakon intenzivne borbe u sjevernoj meksičkoj državi Sinaloa.

Nekoliko meksičkih medija, uključujući novinsku mrežu Milenio, ranije je objavilo da je Guzman izveden iz zatvora maksimalne bezbjednosti u centralnom Meksiku da bi bio prebačen preko granice.

Prema američkim sudskim dokumentima, Guzman i njegova braća su navodno kontrolisali opsežne međunarodne operacije u trgovini fentanilom, ostvarujući stotine miliona dolara profita "preplavljujući" Sjedinjene Države drogom.

Oni su distribuirali sintetički opioid koji je 50 puta moćniji od heroina i od kojeg, prenosi agencija Rojters, dnevno umire 200 Amerikanaca.

Stejt department je nudio nagradu vrijednu milione dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili osude Ovidija Guzmana i trojice njegove braće.

Njegov otac, "El Čapo" Guzman, izručen je Sjedinjenim Državama 2017. godine nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku. Stariji Guzman se sada nalazi u visokobezbjednom pritvoru "Supermaks" u Koloradu.

Bonus video: