FOTO SAD: Istorijski štrajk u auto-industriji

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je konferenciji za novinare u Bijeloj kući da niko ne želi da UAV štrajkuje, ali da bi radnici trebalo da imaju udio u profitu koji ove kompanije prave

4114 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa protesta u Detroitu, 15. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Detalj sa protesta u Detroitu, 15. septembra 2023. godine, Foto: Reuters

Sindikat Ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) pokrenuo je u istovremene štrajkove u tri fabrike u vlasništvu Dženeral motorsa (General Motors), Forda i Krajslera (Chrysler) čime je počela najambicioznija sindikalna akcija u američkoj industriji posljednjih decenija.

Štrajk “trojke iz Detroita” zaustaviće proizvodnju modela Ford Bronco, Jeep Wrangler i Chevrolet Colorado kamioneta, zajedno sa drugim popularnim modelima, prenosi Capita.ba.

„Prvi put u našoj istoriji, štrajkuje zajedno velika trojka“, rekao je predsjednik UAV-a, Šon Fen (Shawn Fain).

Fen je planove o štrajkovima izložio u uživo prenosu na Fejsbuku (Facebook), manje od dva sata prije isteka starog ugovora.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je konferenciji za novinare u Bijeloj kući da niko ne želi da UAV štrajkuje, ali da bi radnici trebalo da imaju udio u profitu koji ove kompanije prave.

„Niko ne želi štrajk, ali poštujem pravo radnika da iskoriste tu mogućnost u okviru sistema kolektivnog dogovora. Razumijem frustracije radnika. Kompanije bi trebalo da rekordne profite podjele kroz rekordne ugovore za UAV“, kazao je Biden.

Ova akcija predstavlja kulminaciju višenedjeljnih sukoba između Fena i trojice izvršnih direktora iz Detroita zbog zahtjeva sindikata za većim udjelom u profitu od kamiona sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem i jačom sigurnošću posla dok proizvođači automobila prelaze na električna vozila.

Izvršni direktori su rekli da će zahtjevi sindikata učiniti proizvođače automobila nekonkurentnim u odnosu na rivale koji nemaju sindikalne organizacije.

Izvršna direktorka General Motorsa, Meri Bara (Mery Barra), rekla je za CNBC da će proizvođač automobila nastaviti pregovore, iako je bila “frustrirana i razočarana” štrajkom, koji ne bi bio dobar za industriju.

Zastoj je postao političko pitanje, a Bajden koji se sljedeće godine bori za drugi mandat, poziva na dogovor.

Štrajkovi u kojima učestvuje ukupno 12,7 hiljada radnika održaće se u fabrikama Forda u Vejnu, u državi Mičigen, General Motorsa u Vencvilu u Misuriju i u fabrici Stelantisovog brenda STLAM.MI Jeep u Toledu, u Ohaju. To su ključna postrojenja za proizvodnju nekih od najprofitabilnijih vozila ovih kompanija.

Odziv na štrajk bio je manji nego što su neki analitičari očekivali.

Planirane obustave rada mogle bi da ograniče troškove UAV, koji ima fond za štrajk od 825 miliona američkih dolara (oko 770 miliona eura). To nije mnogo u poređenju sa milijardama koje su proizvođači automobila zaradili zahvaljujući velikom profitu od kamiona i terenskih vozila koje su napravili članovi UAV.

Potpuni štrajk bi nanio štetu oko 400 do 500 miliona američkih dolara (370 do 460 miliona eura) svakom pogođenom proizvođaču automobila po sedmici izgubljene proizvodnje, procjenjuje Dojče (Deutsche) banka.

Neki od tih gubitaka bi mogli da se nadoknade kasnijim povećanjem rasporeda proizvodnje, ali ta mogućnost je sve manja kako se štrajk nastavlja.

Bonus video: