Iran osudio zapadne sankcije uvedene godinu dana poslije smrti Mahse Amini

Mjere su objavljene povodom prve godišnjice smrti Mahse Amini, 16. septembra 2022. godine, 22-ogodišnje Iranke koju je uhapsila iranska policija za moral zbog kršenja strogog iranskog kodeksa oblačenja i koja je pod nerazjašnjenim okolnostima umrla u pritvoru

1788 pregleda 1 komentar(a)
Mahsa Amini, Foto: Reuters
Mahsa Amini, Foto: Reuters

Iran je osudio kao "licemjeran" novi paket sankcija koji su zapadne zemlje uvele protiv iranskih zvaničnika i medija povodom prve godišnjice smrti u policijskom pritvoru mlade devojke Mahse Amini.

SAD su u koordinaciji sa Velikom Britanijom, Kanadom i Australijom u četvrtak uvele sankcije za 25 državljana Irana, tri medijske kuće i jednu iransku kompaniju "uključenu u cenzuru interneta" povezanu sa represijom demonstracija, saopštile su američke vlasti.

Mjere su objavljene povodom prve godišnjice smrti Mahse Amini, 16. septembra 2022. godine, 22-ogodišnje Iranke koju je uhapsila iranska policija za moral zbog kršenja strogog iranskog kodeksa oblačenja i koja je pod nerazjašnjenim okolnostima umrla u pritvoru.

Njena smrt bila je okidač za masovne demonstracije širom Irana, koje su vlasti brutalno gušile.

Reagujući na sankcije portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani osudio je "intervencionističke izjave" i "smiješno i licemjerno ponašanje" zapadnih zemalja.

Nove sankcije uperene su protiv pripadnika iranskih bezbjednosnih snaga i Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske republike, kao i engleskog servisa državne televizije Press TV i novinskih agencija Tasnim i Fars.

"Evropske vođe treba da prihvate što je moguće prije činjenicu da nastavak ovakvog nekonstruktivnog ponašanja nije ni u kom slučaju u njihovom interesu", rekao je Kanani.

Amini je privedena jer je navodno nosila svoj hidžab previše labavo, u islamskoj teokratskoj zemlji čiji strogi vjerski zakoni nalažu da žene u javnosti nose maramu preko kose.

Amini je tri dana kasnije umrla u policijskom pritvoru, a njena smrt izazvala je nezapamćene, višemjesečne proteste u desetinama gradova širom zemlje. Vlada je tvrdila da je nesrećna djevojka umrla od srčanog udara a na proteste je odgovorila žestokim nasiljem, i za njihovo izbijanje okrivila strano miješanje.

Stotine ljudi, među kojima i desetine pripadnika snaga bezbjednosti ubijeno je tokom demonstracija koje su vlasti okarakterisale kao "nerede" koje su podstakle zapadne zemlje.

Bonus video: