IAEA kritikovala Iran zbog zabrane njenim inspektorima da nadgledaju nuklearni program

IAEA je ranije ovog mjeseca saopštila da je Iran usporio obogaćivanje uranijuma koji je blizu niva podobnog za korišćenje u nuklearnom oružju

5467 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) oštro je kritikovala Iran jer je zabranio nekim od njihovih najiskusnijih inspektora da nadgledaju nuklearni program te zemlje.

IAEA ima zadatak da nadgleda nuklearni program za koji zapadne zemlje dugo sumnjaju da ima za cilj razvoj nuklearnog oružja, što Iran negira.

Šef IAEA Rafael Grosi izjavio je da je Iran povukao imenovanje "nekoliko iskusnih inspektora agencije", zabranivši im da učestvuju u nadgledanju programa.

Grosi je "oštro osudio ovu nesrazmernu i jednostranu mjeru bez presedana", rekavši da ona "predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima IAEA i Irana".

Iransko ministarstvo spoljnih poslova tvrdi da je korak preduzet zbog, kako su naveli, pokušaja SAD i tri evropske zemlje da zloupotrijebe tijelo "u sopstvene političke svrhe".

AP navodi da se pretpostavlja da ministarstvo aludira na Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, koje su u četvrtak saopštile da će na snazi ostati njihove sankcije Iranu zbog nuklearnog programa i programa balističkih projektila.

"Iran je ranije upozoravao na posljedice takvih političkih zloupotreba, uključujući pokušaj politizacije agencije", rekao je portparol ministarstva Naser Kanani.

IAEA je ranije ovog mjeseca saopštila da je Iran usporio obogaćivanje uranijuma koji je blizu niva podobnog za korišćenje u nuklearnom oružju.

To je ocijenjeno kao znak da Teheran pokušava da ublaži tenzije nakon godina napetosti sa SAD.

Iran i SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika i oslobađanju milijardu dolara vrijedne iranske imovine zamrznute u Južnoj Koreji.

Svjetske sile su postigle sporazum sa Teheranom 2015. godine prema kojem je pristao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Inspektori IAEA su dobili zadatak da prate program.

Tadašnji predsjednik SAD Donald Tramp jednostrano je povukao tu zemlju iz sporazuma 2018. godine, obnavljajući sankcije, a Iran je počeo da krši uslove godinu dana kasnije.

Formalni razgovori u Beču o pokušaju ponovnog pokretanja sporazuma propali su u avgustu 2022. godine.

Bonus video: