Grad Jerihon u Palestini stavljen na listu svjetske baštine

Jerihon je jedan od najstarijih kontinuirano nastanjenih gradova na zemlji i dio je Zapadne obale pod okupacijom Izraela kojim upravlja međunarodno priznata Palestinska uprava

4236 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na konferenciji Ujedinenih nacija (UN) izglasano je danas da se drevni grad Jerihon na Zapadnoj obali stavi na listu svjetske baštine, što će po svoj prilici izazvati gnjev Izraela koji kontroliše tu teritoriju i ne priznaje palestinsku državu.

Jerihon je jedan od najstarijih kontinuirano nastanjenih gradova na zemlji i dio je Zapadne obale pod okupacijom Izraela kojim upravlja međunarodno priznata Palestinska uprava.

Odluka je donijeta na sjednici Komiteta UN za svjetsku baštinu u Rijadu, prijestonici Saudijske Arabije, pod pokroviteljstvom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu UN, UNESKO.

Izrael je izašao iz te organizacije 2019. godine optuživši je za pristrasnost i umanjenje veze jevrejske države sa Svetom zemljom.

Takođe se protivio učlanjenju Palestine kao države članice u tu organizaciju UN, ali je i dalje potpisnik Konvencije o svjetskoj baštini i poslao je delegaciju na sjednicu u Rijad.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, a Palestinci žele da osnuju svoju nezavisnu državu na sve te tri teritorije.

Izraelski lideri smatraju Zapadnu obalu biblijskim i kulturnim središtem jevrejskog naroda.

Mirovnih pregovora nije bilo više od jedne decenije, a Izrael sada predvodi jedna od najnacionalističkijih i najreligioznijih vlada u istoriji, pa je svaki potez ka palestinskoj državnosti gotovo nezamisliv.

Moderni grad Jerihon je glavna turistička destinacija na palestinskim teritorijama zbog istorijskih mjesta i blizini Mrtvog mora.

Godine 2021. Palestinska uprava je objavila obnovu jednog od najvećih mozaika na Bliskom istoku u palati Jerihon iz 8. vijeka.

Bonus video: