UN upozoravaju da bi bolest na poplavljenom istoku Libije mogla izazvati drugu razornu krizu

Misija UN je u saopštenju iznijela posebnu zabrinutost zbog zagađenja vode za piće i nedostatka sanitarija i kanalizacije od rušenja dvije brane od oluje Danijel u Derni

1988 pregleda 0 komentar(a)
Posljedice poplava u Libiji, Foto: REUTERS
Posljedice poplava u Libiji, Foto: REUTERS

Pošto su libijske vlasti prijavile širenje dijareje među stanovnicima poplavljenog grada Derne koji su pili kontaminiranu vodu, Misija Ujedinjenih nacija za podršku Libiji je danas upozorila da bi širenje crijevnih bolesti u tom kraju, gdje su poplave prošle nedjelje ubile više od 11.000 ljudi, bilo "druga razorna kriza" koju bi bilo teško prevazići.

Misija UN je u saopštenju iznijela posebnu zabrinutost zbog zagađenja vode za piće i nedostatka sanitarija i kanalizacije od rušenja dvije brane od oluje Danijel u Derni.

Misija je saopštila da u Libiji djeluje devet agencija UN koje pomažu otklanjanje posljedica poplave i rade na sprječavanju širenja bolesti, a Svjetska zdravstvena organizacija je poslala 28 tona medicinskog materijala.

Šef libijskog Centra za borbu protiv zaraznih bolesti Hajder al Salih je rekao da je u subotu bar 150 ljudi imalo dijareju pošto su pili zagađenu vodu u Derni.

Katastrofa je donijela rijetko jedinstvo Libiji, podijeljenoj od 2014. godine nadvoje između rivalskih vlasti. Obje strane imaju različite međunarodne pokrovitelje i sukobljene naoružane milicije.

Međutim obje vlade su poslale humanitarne timove u Dernu, ali pružanje pomoći ometaju loša koordinacija, teškoće u dostavljanju u najteže pogođena područja i uništena sva infrastruktura Derne i puteva do nje.

Ministar zdravlja istočne libijske vlade koja vlada i Dernom, Otman Abduldžael, rekao je u nedjelju da je počela vakcinacija protiv bolesti koje se obično javljaju poslije poplava.

Organizacija UN za nauku i kulturu UNESKO je saopštila da je zabrinuta za stanje arheološki važnih ruševina Kirene, drevnog grčko-rimskog grada 60 kilometara istočno od Derne.

Bonus video: