Eksperti UN kažu da su sukobi u Etiopiji ostavili više od 10.000 žrtava seksualnog nasilja

Predsjedavajući međunarodne komisije stručnjaka za ljudska prava u Etiopiji Mohamed Čande Otman rekao je da je situacija i dalje "izuzetno ozbiljna" uprkos mirovnom sporazumu potpisanom u novembru 2022. godine

2544 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 10.000 žena i djevojčica su bile žrtve seksualnog nasilja u Etiopiji uprkos mirovnom sporazumu zaraćenih strana, naveli su eksperti Ujedinjenih nacija (UN) u izvještaju objavljenom danas.

Predsjedavajući međunarodne komisije stručnjaka za ljudska prava u Etiopiji Mohamed Čande Otman rekao je da je situacija i dalje "izuzetno ozbiljna" uprkos mirovnom sporazumu potpisanom u novembru 2022. godine.

Nasilje je izbilo u novembru 2020. godine, mahom u sjevernom regionu Tigraja koji je mjesecima bio izolovan od spoljnog svijeta.

U izvještaju se navodi da su sve strane u tom ratu vršile zločine, uključujući masovna ubistva, silovanje, izgladnjavanje i uništavanje škola i medicinskih ustanova.

U izvještaju piše da trupe iz susjedne Eritreje i pripadnici milicije iz etiopske grupacije Amhara nastavljaju teške zločine u Tigraju, uključujući "sistematsko seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama".

Komesarka Radika Kumarasvami rekla je da prisustvo eritrejskih trupa u Etiopiji pokazuje ne samo "ukorijenjenu politiku nekažnjivosti, već i da vlada te zemlje "kontinuirano podržava i toleriše takvo kršenje".

Pobijene su čitave porodice, rođaci primorani da gledaju užasne zločine nad svojim najmilijima, dok su čitave zajednice raseljene ili protjerane iz svojih domova", rekla je ona.

Pozivajući se na procjene sedam zdravstvenih centara samo u Tigraju, komisija je saopštila da je više od 10.000 preživjelih seksualnog nasilja tražilo pomoć lekara od početka sukoba do jula ove godine.

Izvještaj eksperata je objavljen u vrijeme neizvjesnosti za budući rad tima istražitelja koji su ga napisali jer Savjet UN za ljudska prava treba da početkom oktobra odluči da li će im produžiti mandat, dok Vlada Etiopije premijera Abija Ahmeda želi da do toga ne dođe.

Bonus video: