Tramp odbio da kaže da li je na televiziji gledao nerede na Kapitolu, poručio da je dao "prelijepe izjave"

Tramp se suočava sa federalnim krivičnim prijavama zbog svojih napora da poništi poraz na tim izborima, ali ne i sa optužbama u vezi sa pobunom

4449 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp je, u intrvjuu emitovanom u nedjelju, više puta odbio da odgovori na pitanja o tome da li je gledao na televiziji nerede na Kapitolu, rekavši da će "ljudima to reći kasnije, kada za to bude vrijeme", prenosi Glas Amerike.

Tramp, favorit u republikanskoj trci za predsjedničku nominaciju 2024. godine, odbio je da u emisiji "Meet the Press" na TV mreži NBC kaže kako je proveo 6. januar 2021, kada je počela pobuna i da li je telefonirao dok su njegove pristalice upadale u sjedište američke demokratije.

"Zašto bih vam to rekao", upitao je.

Na pritisak moderatorke Kristen Velker, Tramp je dodao da je na dan napada dao "prelijepe izjave".

Trampovi bivši saradnici govorili su da se on zadržao u prostoriji ispred Ovalnog kabineta da gleda dešavanja, a ponekad je čak i premotavao i ponovo gledao pojedine djelove napada na Kapitol.

Trampove pristalice, podstaknute njegovim lažima o predsjedničkim izborima 2020, upale su u zgradu Kongresa, dok se ta institucija pripremala da potvrdi pobjedu demokrate Džozefa Bajdena.

Tramp se suočava sa federalnim krivičnim prijavama zbog svojih napora da poništi poraz na tim izborima, ali ne i sa optužbama u vezi sa pobunom.

Više od 1.000 ljudi optuženo je za federalne zločine u vezi sa neredima 6. januara, a više od 600 njih je priznalo krivicu ili je osuđeno.

Tramp je rekao da bi mogao da razmisli o pomilovanju nekih od izgrednika optuženih za njihove postupke tog dana, kao i o pomilovanju bivšeg lidera "Ponosnih momaka" Enrikea Tarija, koji je osuđen na 22 godine zatvora, jer je dirigovao neuspjelom zavjerom, čiji je cilj bio da Tramp ostane na vlasti.

Donald Tramp se suočava sa 91 krivičnom tužbom u četiri slučaja na federalnim i državnim sudovima u vezi sa svojim naporima da poništi izborne rezultate 2020. godine, pogrešnim rukovanjem povjerljivim dokumentima i optužbama u vezi sa navodima da je tajno isplaćivao novac za prikrivanje vanbračnih odnosa. Sve ih je negirao.

Na pitanje da li se plaši odlaska u zatvor odgovorio je da ni ne razmišlja o tome:

"Ne, stvarno ne znam. Pretpostavljam da sam malo drugačiji čovjek", rekao je.

Tramp je govorio i o Putinu i agresiji na Ukrajinu

Tramp je u intervjuu takođe rekao da je zadovoljan što je čuo nedavne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojima ga hvali zbog nagovještaja da bi ponovo mogao biti izabran za Bijelu kuću i da će pregovarati o prekidu ruskog rata u Ukrajini.

Putin je u utorak rekao da su Trampove izjave (da će riješiti goruće probleme za nekoliko dana, uključujući i ukrajinsku krizu) "dobre" i da "donose sreću".

"Pa, sviđa mi se što je to rekao. Jer to znači da je ono što govorim ispravno", rekao je Tramp gostujući na TV mreži NBC.

Dodao je i da ima dobre odnose sa Putinom, što je i ponovio nekoliko puta ranije, ali je porekao da bi bilo kakav dogovor koji bi tražio u Ukrajini bio pobjeda za Rusiju i omogućio joj da zadrži teritoriju koju je zauzela.

Bonus video: