Izrael se žalio Njemačkoj zbog prisustva njemačkog ambasadora sudskoj raspravi

Žalba poslata po naredbi ministra spoljnih poslova Izraela Elija Koena izazvala je diplomatski spor između dvije zemlje saveznice, a njemački lideri su branili svog ambasadora od kritika

5157 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada Izraela se žalila Njemačkoj zbog prisustva njemačkog ambasadora u Vrhovnom sudu prošle nedjelje tokom rasprave o legalnosti sudske reforme vlade premijera Benjamina Netanjahua, rekao je danas jedan diplomatski zvaničnik.

Žalba poslata po naredbi ministra spoljnih poslova Izraela Elija Koena izazvala je diplomatski spor između dvije zemlje saveznice, a njemački lideri su branili svog ambasadora od kritika.

Izraelski zvaničnik, koji je dao izjavu pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je Izrael izrazio svoju "uznemirenost" preko diplomatskih kanala, uključujući ambasadu Izraela u Berlinu.

On je dodao da je odluku o tome donio najviši zvaničnik u ministarstvu.

AP navodi da je ministar Koen blizak saveznik Netanjahua.

Sudska rasprava prošlog utorka bila je prvi izazov Netanjahuovoj spornoj sudskoj reformi koja je duboko podijelila izraelsku javnost i dovela zemlju na ivicu ustavne krize.

Prije rasprave ambasador Njemačke Štefen Zajbert je postavio video snimak sebe na mreži Iks u sudnici uz opis "Mjesto na kojem bi trebalo biti ovog jutra" i uz hebrejski haštag Vrhovnog suda.

"Mislim da se nešto važno događa ovdje za demokratiju Izraela. Mi kao prijatelji Izraela posmatramo Vrhovni sud sa velikim interesovanjem i ja sam želio da se i sam uvjerim", rekao je ambasador na hebrejskom jeziku.

U Njujorku je kancelar Nemačke Olaf Šolc branio ambasadora od kritika Izraela, rekavši novinarima da je on "veoma posvećen čovjek sa vrlo jasnim principima" i da "vjeruje da svako to zna, uključujući Izrael".

Ministarka spoljnih poslova Njemačke Analena Berbok je dodala da je "svakodnevni posao diplomata da prate razvoj događaja u stranim zemljama", te da je "takođe normalno da se ide na javna saslušanja ili javne sudske slučajeve" i da je to dio posla.

Šolc i Netanjahu sastaće se, kako je planirano, sjutra na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Bonus video: