Potresi u Sijevom svijetu izazivaju zabrinutost

Sve veća nepredvidivost vladavine Sija Đinpinga mogla bi da utiče na povjerenje ostalih država u rukovodstvo druge po veličini svjetske ekonomije

19957 pregleda 8 komentar(a)
Li Šangfu na konferenciji Šangri-La dijalog u Singapuru 2. juna, Foto: Rojters
Li Šangfu na konferenciji Šangri-La dijalog u Singapuru 2. juna, Foto: Rojters

Nestanak kineskog ministra odbrane, posljednje u nizu previranja u najvišim državnim redovima, podstiče neizvjesnost u vezi sa vladavinom predsjednika Sija Đinpinga dok unutrašnji bezbjednosni obračun nadmašuje međunarodno angažovanje.

Sve veća nepredvidivost bi mogla da utiče na povjerenje ostalih država u rukovodstvo druge po veličini svjetske ekonomije, kažu diplomate i analitičari.

Ministar odbrane Li Šangfu, koji propušta sastanke, uključujući sa makar jednim stranim kolegom otkad je posljednji put viđen u avgustu, nalazi se pod istragom za korupciju u vezi sa vojnim nabavkama, objavio je Rojters u petak.

Novopostavljeni ministar spoljnih poslova Ćin Gang je nestao u julu, istog mjeseca kada se desila iznenada reorganizacija elitnih Raketnih snaga, koje nadziru kineski nuklearni arsenal.

Potrebne su jasne procjene jer to nije samo pitanje da li je Kina partner ili konkurent, ona je izvor ekonomskog, političkog i vojnog rizika

Sijevo fokusiranje na unutrašnje stvari izazvalo je zabrinutost među stranim diplomatama ovog mjeseca kada je propustio samit G20 u Indiji, što je prvi put da nije prisustvovao okupljanju globalnih lidera otkad je došao na vlast.

Suočeni sa sve većom neizvjesnošću, neke diplomate i analitičari pozivaju da se pažljivo sagleda prava priroda Sijevog režima, piše Rojters.

Potrebne su jasne procjene jer to nije samo pitanje da li je Kina partner ili konkurent, ona je izvor ekonomskog, političkog i vojnog rizika,” rekao je Dru Tompson, bivši zvaničnik Pentagona, a sada saradnik Nacionalnog univerziteta Singapur.

Nedostatak transparentnosti povodom promjena podstiče krizu povjerenja koja se stvara oko Kine, rekao je Tompson.

Od imenovanja u martu, Li je bio javno lice sve šire vojne diplomatije Kine, izražavajući zabrinutost zbog američkih vojnih operacija na bezbjednosnoj konferenciji visokog profila u junu. On je bio u posjeti Rusiji i Bjelorusiji u avgustu.

Li na sastanku sa ruskim liderima u Moskvi 16. aprila
Li na sastanku sa ruskim liderima u Moskvi 16. aprilafoto: Reuters

Očekivalo se da bude domaćin međunarodnog bezbjednosnog sastanka u Pekingu u oktobru i da predstavlja Narodnooslobodilačku vojsku (PLA) na sastanku regionalnih vojnih šefova u novembru u Džakarti.

S obzirom na to da korupcija dugo prožima kinesku vojsku i državne institucije, neki analitičari i diplomate vjeruju da Sijev obračun sa tom pojavom označava političke čistke širom Komunističke partije.

“Bez obzira na razlog... osjećaj da bi ovo moglo da se nastavi, može imati uticaj na povjerenje stranih aktera prilikom saradnje sa njihovim kineskim kolegama”, kaže Helena Legarda, analitičarka Merkator instituta za kineske studije u Berlinu.

Blizina ne znači zaštitu

Previranje oko Lija je neobično zbog brzine i uticaja na elitu koje je Si birao, ocjenjuje se u Rojtersovoj analizi.

“Ovo je sve tako iznenadno i netransparentno. Jedna stvar koju možemo vidjeti je da blizina ne znači i zaštitu u Sijevom svijetu”, rekao je bezbjednosni analitičar Aleksandar Nil, saradnik instituta Pacifički forum sa Havaja.

Iako nije na direktnoj komandnoj funkciji, Li služi u Sijevoj Centralnoj vojnoj komisiji od sedam članova i jedan je od pet kineskih državnih savjetnika. To je položaj u kabinetu koji je viši u odnosu na redovne ministre. Neki analitičari vjeruju da je on blizak generalu Žangu Jusiji, koji je iznad njega u komisiji i koji je Sijev najbliži saveznik u PLA.

Vazduhoplovni inženjer koji je radio u kineskom satelitskom programu, Li je važio za tehnokratu koji je pomogao u primjeni Sijeve vizije modernizacije PLA, kažu vojni atašei i analitičari.

Nedostatak transparentnosti podstiče krizu povjerenja
Nedostatak transparentnosti podstiče krizu povjerenjafoto: Reuters

PLA je oružano krilo vladajuće Komunističke partije i, prema godišnjem izvještaju Pentagona o kineskoj vojsci, “ne služi direktno državi već je pod direktnom kontrolom stranke”.

Li, kojem je Vašington 2018. uveo sankcije zbog sporazuma o oružju sa Rusijom, odbio je da se sastane sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom na bezbjednosnoj konferenciji Dijalog Šangri-la u junu, gdje je rukovanje bila njihova najbliža interakcija.

Nakon razgovara savjetnika Bijele kuće za nacionalnu bezbjednosti Džejka Salivana i kineskog ministra spoljih poslova Vanga Jija za vikend na Malti, američki zvaničnici su kazali da primjećuju “ograničene” znakove da napetost u komunikaciji može biti ublažena.

Nestanak ministra odbrane naglašava zamagljenu i složenu prirodu Narodnooslobodilačke vojske Kine, kažu diplomate i analitičari

Regionalni izaslanici kažu da je dublja kineska vojna diplomatija od vitalnog značaja, posebno sa SAD, ali i da drugim silama, dok Kina sve više raspoređuje snage oko Tajvana i u spornim djelovima Istočnog i Južnog kineskog mora.

Ako je Lijeva sudbina “odraz Sijevog sve većeg fokusa na unutrašnje stvari, to nije dobro za nas koji želimo veću otvorenost i linije komunikacije sa kineskom vojskom”, rekao je jedan azijski diplomata.

Pošto je PLA ove godine imala nezabilježen nivo angažovanja sa snagama jugoistočne Azije, nedavne brze promjene u Pekingu “pdostiču spekulacije i izvjesnu zabrinutost oko kontinuiteta politike”, rekao je politikolog Dža Jan Čong sa Nacionalnog univerziteta Singapur.

“Reorganizacija vojske u ovom trenutku vjerovatno će privući pažnju, s obzirom na povećanu aktivnost PLA blizu Tajvana i Istočnog kineskog mora, kao i intenziviranu paravojnu aktivnost u Južnom kineskom moru, jer takve akcije stvaraju potencijalni rizik od incidenta, eskalacije i kriza”, rekao je Čong.

Bonus video: