Azerbejdžan pokrenuo akciju protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu: Gradovi na meti "jakih napada"

Azerbejdžan tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u Nagorno Karabahu

11551 pregleda 8 komentar(a)
Na snimcima iz vazduha azerbejdžanskog ministarstva odbrane vidi se pucanje na navodne jermenske položaje, Foto: Reuters
Na snimcima iz vazduha azerbejdžanskog ministarstva odbrane vidi se pucanje na navodne jermenske položaje, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2023. 17:39h

Azerbejdžan je danas objavio da je pokrenuo "antiterorističke operacije" protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, vrletnoj oblasti oko koje se spore te dvije države.

Ubrzo poslije toga su jermenske separatističke vlasti u toj enklavi javile da su glavni grad Nagorno Karabaha Stepanakert i drugi gradovi u toj oblasti na meti "jakih napada".

Stepanakert
Stepanakertfoto: Reuters

"Azerbejdžan je počeo opsežnu vojnu operaciju protiv republike Artsah (kako Jermeni zovu Nagorno Karabah)", napisalo je preko Fejsbuka predstavništvo separatista u Jermeniji.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je navelo danas da je operacija "uz pomoć visokopreciznog oružja" počela nekoliko sati poslije pogibije četiri vojnika i dva civila u eksploziji mine u Nagorno (Gornjem) Karabahu, jednoj od najviše miniranih oblasti svijeta.

Novinari Frans presa javljaju da su čuli detonacije u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno Karabaha.

Odvojeno je jermenski premijer Nikol Pašinijan za danas sazvao sastanak svog savjeta bzebjednosti. Na dnevnom redu će biti opsežne vojne akcije pokrenute u Azerbejdžanu, saopštio je pres servis jermenskog ministarstva odbrane, a prenose ruske vlasti.

Azerbejdžan je ocijenio danas da je moguć mir sa Jeremnijom ukoliko se Jermenija "potpuno" povuče iz Nagorno Karabaha.

"Jedini način da se postigne mir i stabilnost u regionu je bezuslovno i potpuno povlačenje jermenskih oružanih snaga iz azerbejdžanske oblasti Nagorno Karabah i raspuštanje navodnog separatističkog režima", navodi se u saopštenju azerbejdžanskog ministarstva spoljnih poslova.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je odvojeno da je uspostsavilo humanitarne koridore za evakuaciju civila iz Nagorno Karabaha gdje je Baku počeo vojnu operaciju.

Planinska oblast Nagorno (Gornji) Karabah i dio okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedjeljnom ratu 2020. godine, završenim primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da poslije primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i ljekova u tom regionu.

Jerevan optužuje Baku koji negira optužbe, da izaziva humanitarnu krizu u Nagorno Karabahu blokiranjem "Lačinskog koridora" od kraja 2022. godine. Jermenija optužuje i Rusiju da ne čini ništa.

Bonus video: