Hadžijev: Azerbejdžanske snage na nekoliko mjesta probile liniju kontakta u Nagorno Karabahu

"Namjera Azerbejdžana je da zatvori poglavlje animoziteta i konfrontacije"

6102 pregleda 2 komentar(a)
Protesti u Jerevanu povodom azerbejdžanske vojne akcije u Nagorno Karabahu, Foto: Reuters
Protesti u Jerevanu povodom azerbejdžanske vojne akcije u Nagorno Karabahu, Foto: Reuters

Azerbejdžanske snage su na nekoliko mjesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama u Nagorno Karabahu, rekao je za agenciju Rojters Hikmet Hadžijev, savjetnik za spoljnu politiku predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Hadžijev je to kazao nakon što je Azerbejdžan pokrenuo vojnu akciju u Karabahu, planinskom regionu međunarodno priznatom kao azerbejdžanski, čijim djelom upravljaju otcijepljeni etnički Jermeni koji kažu da je to njihova pradomovina.

Jermenija je danas negirala da ima bilo kakve snage u toj oblasti. Međutim, mnogi Jermeni su se u prošlosti dobrovoljno prijavili da se bore za Nagorno Karabah.

Hadžijev je rekao da će Baku biti spreman da razgovara sa Jermenima iz Karabaha tek kada podignu bijelu zastavu i razoružaju se.

On je saopštio da Azerbejdžan nema vojne ciljeve u susjednoj Jermeniji.

"Namjera Azerbejdžana je da zatvori poglavlje animoziteta i konfrontacije", rekao je on.

"Dosta je bilo. Ne možemo više da tolerišemo da imamo takve oružane snage na našoj teritoriji, kao i strukturu koja svakodnevno dovodi u pitanje bezbjednost i suverenitet Azerbejdžana", istakao je Hadžijev.

On je zaključio da Baku vjeruje da će ono što je nazvao antiterorističkom akcijom postići svoj strateški cilj obezbijeđivanja punog suvereniteta nad svojom teritorijom.

Bonus video: