Bajden pozvao UN da se suprotstave agresiji Rusije na Ukrajinu

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dozvoliti mu agresiju na Ukrajinu bez posljedica. Ali postavljam vam pitanje: ako odustanemo od osnivačkih principa povelje Ujedinjenih nacija, koja će se država članica i dalje osjećati zaštićenom"

4186 pregleda 14 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Ujedinjene nacije moraju "danas da se suprotstave namjernoj ruskoj agresiji" na Ukrajinu da bi spriječile bilo kakvu buduću agresiju te vrste, izjavio je danas predsjednik SAD Džozef Bajden prvog dana Opšte debate na upravo početom Godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

"Rusija vjeruje da će se svijet umoriti i dozvoliti mu agresiju na Ukrajinu bez posljedica. Ali postavljam vam pitanje: ako odustanemo od osnivačkih principa povelje Ujedinjenih nacija, koja će se država članica i dalje osjećati zaštićenom", rekao je Bajden.

"Ako dozvolimo da Ukrajina bude rasparčana, da li je nezavisnost zemalja garantovana? Odgovor je: Ne", rekao je on.

Bajden je rekao i da su klimatske promjene "egistencijalna prijetnja za cijelo čovječanstvo" i naveo talase vrućine, požare, poplave i sušu posljednjih mjeseci širom svijeta.

Američki predsjednik je govorio i o Kini i spremnosti na saradnju s njom da bi se izbjeglo da se rivalstvo pretvori u sukob.

Bajden je rekao da su SAD spremne na saradnju s Kinom posebno u borbi protiv klimatske krize, u vrijeme kada su povećani kontakti na visokom nivou između dvije velike sile.

Na zasjedanju UN koje je danas počelo u Njujork, prvo je govorio generalni sekretar UN Antonio Gutereš koji je opisao "veoma sumornu sliku svijeta u haosu", gdje se geopolitičke tenzije "pogoršavaju", a globalno zagrijavanje "najdirektnije podriva budućnost" čovječanstva.

Bonus video: