Erdogan i Netanjahu se u Njujorku sastali prvi put, razgovorali i o izraelskim odnosima s Arabijom

Erdogan je zainteresovan da se moli u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa, javio je izraelski TV Kanal 12, ne navodeći izvore

2606 pregleda 1 komentar(a)
Erdogan na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, Foto: Reuters
Erdogan na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastali su se na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN i razgovarali o izraelskim namjerama da normalizuje odnose sa Saudijskom Arabijom.

Bio je to prvi sastanak dvojice lidera, a održan je juče, dan nakon što je Erdogan rekao novinarima da podržava inicijativu administracije predsjednika SAD Džozefa Bajdena da se postigne saudijsko-izraelski mir ocijenivši da će smanjiti napetost u regionu.

Netanjahu i Erdogan su se takođe dogovarali o međusobnim posjetama, prenose danas izraelski mediji saopštenje Netanjahuovog kabineta.

Erdogan je zainteresovan da se moli u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa, javio je izraelski TV Kanal 12, ne navodeći izvore.

Molitvom bi obilježio stogodišnjicu Republike Turske osnovane 29.oktobra 1923. godine.

Turska je saopštila da su dvojica lidera razgovarali i o izraelsko-palestinskim odnosima, saradnji u oblasti energetike, tehnologije, inovacija, vještačke inteligencije i sajber bezbjednosti.

Erdogan je ispod fotografije objavljene na platformi Iks napisao da se nada da će "konsultacije biti od koristi" za Tursku i region.

Izraelski mediji komentarišu da su znaci poboljšanih veza bili očiti i u Erdoganovom obraćanju Generalnoj skupštini UN u utorak i da se za razliku od ranijih godina uzdržao od osude Izraela i sa samo nekoliko riječi izrazio podršku Palestincima.

On je rekao da bi "palestinsko-izraelski sukob trebalo dovesti do konačnog rješenja" te da će Turska nastaviti da podržava palestinski narod u njihovoj borbi za legitimna prava.

Uz to je ocijenio da će bez palestinske države zasnovane na granicama iz 1967. Izraelu biti teško da nađe mir i bezbjednost.

"Nastavićemo da težimo poštovanju istorijskog statusa Jerusalima", najavio je Erdogan.

Predsjednik Turske je ranijih godina oštro kritikovao Izrael zbog odnosa prema Palestincima, a 2020. je izraelski izaslanik u UN izašao iz sale u znak protesta zbog Erdoganovog govora o Jerusalimu.

Netanjahu i Erdogan su se sastali prvi put u vrijeme otopljenja veza između Izraela i Turske poslije niza godina animoziteta između dvojice lidera.

Predsjednik Izraela Isak Hercog se u martu u Ankari sastao s Erdoganom u okviru prve izraelske posjete Turskoj na visokom nivou od 2008. godine.

Prije toga se u februaru ministar spoljnih poslova Eli Koen sastao sa turskim liderom.

Izrael je dugo bio saveznik Turske prije nego što je Erdogan došao na vlast , ali su se te veze narušile 2010. godine poslije upada izraelskih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze.

U sukobu koji je izbio na brodu poginulo je deset Turaka.

Erdogan i Netanjahu su se više puta međusobno kritikovali u godinama poslije tog incidenta, povremeno optužujući jedan drugog za genocid.

Za vrijeme rata u pojasu Gaze 2014. godine Erdogan je rekao da jevrejska država "održava duh Hitlera u životu".

Odnosi su se kasnije malo popravili, ali su obje zemlje povukle svoje ambasadore 2018.

Erdogan je, međutim, u decembru 2020, javno pokazao da je spreman za ponovno približavanje a u avgustu prošle godine objavljeno je puno obnavljanje diplomatskih odnosa.

Bonus video: