Ruski mirovnjaci ubijeni u Nagorno Karabahu

Planinska oblast Nagorno-Karabah i dio okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedjeljnom ratu 2020. godine

11647 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pripadnici mirovnih snaga Rusije čiji broj nije naveden, danas su poginuli u oružanom napadu na njihovo vozilou Nagorno Karabahu, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Oni su se vraćali sa posmatračkog punkta u oblasti sela Džanjantaga, kada je na njih otvorena vatra iz pješadijskog oružja, navodi se u saopštenju.

Kako bi se razjasnile okolnosti incidenta, na licu mjesta rade azerbejdžanski i ruski predstavnici istražnih organa, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da su poginuli svi ruski vojnici koji su bili u vozilu.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da su separatističke snage u Nagorno Karabahu pristale da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te teritorije u sastav Azerbejdžana, poslije 24-očasovne vojne operacije u toj oblasti. Takođe je navedeno da će primirje stupiti na snagu u 9.00 GMT (11.00 po srednjeevropskom vremenu).

Azerbejdžan je juče pokrenuo vojnu opraciju protiv separatista u Nagorno Karabahu, a poslije 24-oročasovnih sukoba postignut je dogovor o primirju.

Predsjedništvo Azerbejdžana potvrdilo je da će se održati pregovori sjutra u azerbejdžanskom gradu Jevlahu.

Planinska oblast Nagorno-Karabah i dio okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedjeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan je međutim tvrdio da poslije primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i ljekova u tom regionu, kao i povećanje napetosti.

Bonus video: