Stepanijan: Najmanje 200 poginulih i 400 ranjenih u napadu Azerbejdžana na Nagorno Karabah

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno Karabahu koja je poslije 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcijepljene teritorije u Azerbejdžan. Pregovori su zakazani za sjutra.

7667 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najmanje 200 ljudi je poginulo, a 400 je ranjeno u vojnoj operaciji Azerbejdžana na Nagorno Karabah, nastanjen Jermenima, objavili su oni.

To je na društvenim mrežama saopštio predstavnik za odbranu ljudskih prava u Nagorno Karabahu Gegham Stepanijan.

Azerbejdžan je u utorak pokrenuo vojnu operaciju u Nagorno Karabahu koja je poslije 24 časa završena dogovorom sa Jermenima da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji te otcijepljene teritorije u Azerbejdžan. Pregovori su zakazani za sjutra.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je danas poslije potpisivanja primirja objavio preko televizije da je Azerbejdžan "ponovo uspostaviio svoj suverenitet u Nagorno Karabahu".

Alijev je rekao da su "separatisti počeli da polažu oružje i da napuštaju vojne položaje" u skladu sa sporazumom o primirju.

On je rekao da je njegova vojska "uništila većinu" snaga i opreme "separatista" koji kontrolišu tu vrletnu planinsku oblast još od prvog rata sa Azerbejdžanom 1990-ih prilikom raspada Sovjetskog Saveza.

"Proces povlačenja ilegalnih jermenskih jedinica sa njihovih pozicija je počeo. One su prihvatile naše uslove i počele da polažu oružje. Azerbejdžan je ponovo uspostavio suverenitet zahvaljujući uspješnim antiterorisstičkim mjerama," rekao je Alijev.

Azerbejdžan je svoju operaciju u Nagorno Karabahu nazvao "antiterorističkom".

Alijev je neuobičajeno pohvalio stav susjedne Jermenije, velikog rivala njegove države, koja juče i danas nije poslala vojnike u odbranu Nagorno Karabaha.

On je ocijenio da će taj stav Jermenije imati pozitivan uticaj na mirovni proces.

Obećao je da će poštovati sva prava Jermena u Nagorno Karabahu koji ima 145.000 stanovnika, mada su ih Rusija i lokalne vlasti već preventivno evakuisali u hiljadama.

Alijev je priznao da je u sukobima bilo mrtvih i ranjenih u redovima Azerbejdžanaca, ali nije rekao koliko.

Zaraćene strane treba da se sastanu sjutra u azerbejdžanskom gradu Jevlahu radi prvog razgovora o "reintegraciji" Nagorno Karabaha u sastav Azerbejdžana.

U Jerevanju su demonstranti, ogorčeni jer premijer Jermenije nije branio Nagorno Karabah, gađali policiju flašama i kamenjem ispred sjedišta Vlade, prenosi novinar Frans presa.

Policija je upotrebila šok bombe i upozorila da će pribjeći "specijalnim mjerama" ako se ne uspostavi red.

Planinska oblast Nagorno-Karabah i dio okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedjeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da poslije primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini planinski put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i ljekova u tom regionu.

Bonus video: