Bajden Zelenskom: Hrabrost Ukrajinaca je inspirisala svijet

"Odlučni smo da pokažemo da stojimo uz vas i da obezbijedimo da svijet stoji uz vas", rekao je američki predsjednik

8659 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden je, obraćajući se direktno ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom, pohvalio hrabrost Ukrajinaca.

Bajden je, na početku razgovora sa Zelenskim u Bijeloj kući, rekao da su Sjedinjene Američke Države i dalje posvećene pružanju podrške u naporima Kijeva da se odbrani od ruske invazije.

"Vaša hrabrost je inspirisala svijet. Odlučni smo da pokažemo da stojimo uz vas i da obezbijedimo da svijet stoji uz vas", poručio je američki predsjednik.

Zelenski je rekao da Ukrajina veoma cijeni pomoc SAD za borbu protiv ruskog terora i rekao da ce razgovarati o ukrajinskim potrebama sa posebnim naglaskom na protivvazdušnu odbranu, prenosi Rojters.

"Danas sam u Vašingtonu da ojačam našu sposobnost da branimo ukrajinsku djecu, naše porodice, naše domove, slobodu i demokratija u svijetu", dodao je Zelenski, kako prenosi Tanjug.

Ukrajinski predsjednik je prethodno razgovarao je sa američkim senatorima Džonom Kenedijem, Ronom Vajdenom, Mejsi Hirono i Tomom Karperom nakon sastanka sa svim članovima Senata u Staroj senatskoj sali, tokom posjete Kapitolu.

bdnzl
foto: Reuters

Ovo je druga posjeta Zelenskog Vašingtonu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine i dolazi u trenutku kada je Bajden predao zahtjev Kongresu za dodatnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 24 milijarde dolara.

Od početka rata, većina članova Kongresa podržala je četiri paketa pomoći Ukrajini, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara.

Zelenski je u srijedu, obraćajući se na zasjedanju Generalne skupštine UN, rekao da pomaganje Ukrajini oružjem u ratu protiv Rusije, uvođenje sankcija i vršenje "sveobuhvatnog pritiska na agresora", kao i glasanje za relevantne rezolucije predstavljaju pomaganje u odbrani Povelje UN".

"To je upravo ono što našim vojnicima sada treba"

Bajden je nakon sastanka u Bijeloj kući rekao da će prvi američki tenkovi Abrams biti isporučeni Ukrajini sljedeće sedmice, prenosi Hina.

Takođe je rekao da će Vašington uskoro poslati Ukrajini drugu bateriju protivvazdušne odbrane "Hawk" koju je napravio "Raytheon" i prateću opremu.

Zelenski je zahvalio Bajdenu na novom paketu vojne pomoći od 325 miliona dolara u naoružanju i PVO, rekavši da je to upravo ono što ukrajinskim vojnicima sada treba. Rekao je da su se on i Bajden složili oko konkretnih koraka za proširenje izvoza žitarica iz Ukrajine suočeni s ruskom blokadom i napetostima sa susjednom Poljskom.

Bajdenov zahtjev za 24 miliona dolara dodatnih sredstava za Ukrajinu za pomoć u plaćanju ukrajinske odbrane i humanitarne pomoći do kraja godine je zaustavljen u borbi za budžet s republikanskim tvrdolinijašima u Predstavničkom domu.

Upitan kako prevladati protivljenje, Bajden je rekao da je jedini način odobrenje Kongresa SAD. “Računam na dobro rasuđivanje Kongresa Sjedinjenih Država. Nema alternative", rekao je. Republikanski senator Rend Pol, kritičar inostrane pomoći Ukrajini, rekao je za Foks biznis njuz da je Ukrajina "korumpirani režim" i da se ratu ne nazire kraj.

"Baš kao što smo sada predani pomoći Ukrajini da se odbrani, takođe smo predani pomoći im u oporavku i ponovnoj izgradnji u budućnosti, uključujući potporu reformama koje će se boriti protiv korupcije", rekao je Bajden.

Bonus video: